Josep Noguera rep un Premi Bonaplata pel seu estudi sobre el caciquisme en la industrialització al Berguedà

El jurat en destaca que "l'estudi de la premsa periòdica d'aquest període, una font primària d'inestimable valor i totalment inèdita"

Josep Noguera, entre els premiats als Bonaplata. JORDI PUNTAS

L’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC) ha reconegut amb un Premi Bonaplata l’historiador berguedà Josep Noguera. Li ha donat un dels premis ex aequo Estudis-Fundació Caixa d’Enginyers pel seu estudi “Industrialització i caciquisme al Berguedà (1868-1907)”.

El jurat va distingir Noguera per un estudi que va veure la llum gràcies al llibre que n’ha publicat l’Àmbit de Recerques del Berguedà aquest 2022. És una tesi doctoral presentada al Departament d’Història Contemporània on l’autor analitza les característiques del caciquisme al Districte Electoral de Berga entre el 1868 i el 1907. L’època coincideix amb la industrialització de la comarca a partir de recursos com l’aigua del Llobregat i el Cardener, i el carbó de les mines. En aquest procés, els industrials Rosal, Pons, Pujol Thomas i José Enrique de Olano s’erigeixen com a protagonistes de la trama.

Del treball de Noguera, el jurat dels Premis Bonaplata en destaca que “el treball d’investigació es fonamenta, en gran part, en l’estudi de la premsa periòdica d’aquest període, una font primària d’inestimable valor i totalment inèdita”.

L’AMCTAIC va celebrar aquest dimecres la 30 edició dels Premis Bonaplata a l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya. L’altre premi ex aequo Estudis-Fundació Caixa d’Enginyers va ser per Pere A. Fàbregas i la seva obra “Mutua Universal. Más de un siglo de proximidad y servicio (1907-2020)”.

Josep Alabern, president de l’AMCTAIC, amb l’historiador Josep Noguera. JORDI PUNTAS
X