Berga i set municipis més del Berguedà entren en situació d’excepcionalitat per sequera i la capçalera del Llobregat, en alerta

L'ACA afirma que les pluges de les darreres hores donaran un marge de reserves d'aigua de dues setmanes

Pantà de la Baells (FOTO: Divina López)

La situació de les reserves d’aigua a Catalunya continua sent crítica, malgrat les pluges d’aquests últims dies. Aquest dimarts al matí la portaveu del Govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, han anunciat canvis importants al Berguedà, on vuit municipis (entre els quals la capital, Berga) passen de fase d’alerta a estat d’excepcionalitat. A més, els municipis que formen part de la regió de la capçalera del Llobregat passen de prealerta a alerta.

A pams. Fins ara estaven en situació d’excepcionalitat cinc municipis del sud i sud-oest de la comarca, que són Montclar, Montmajor, l’Espunyola, Viver i Serrateix i Puig-reig. Tots cinc continuen en la mateixa fase, però se n’hi afegeixen vuit més, que són els que formen part de la regió Mig Llobregat: són Berga, Gironella, Avià, Olvan, Casserres, La Quar, Sagàs i Santa Maria de Merlès. Per tant, l’ampliació de les zones deixa 13 municipis dels 31 que té la comarca a només una fase de l’emergència.

A banda, els municipis de la capçalera del Llobregat, que són els 18 restants, passen de fase de prealerta a fase d’alerta per sequera. Són Cercs, Vilada, Borredà, Castell de l’Areny, la Nou de Berguedà, Sant Jaume de Frontanyà, la Pobla de Lillet, Castellar de n’Hug, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, Bagà, Fígols, Vallcebre, Saldes, Gisclareny, Gósol, Capolat i Castellar del Riu.

El director de l’ACA, Samuel Reyes, ha valorat positivament l’episodi de pluges de les darreres hores que “donaran un parell de setmanes de marge” de reserves d’aigua. Això sí, ha recalcat que és insuficient per deixar d’aplicar restriccions.

Què comporta l’excepcionalitat?

Ja s’aplica des de fa setmanes a Barcelona i l’àrea metropolitana. I des d’avui gairebé la meitat del Berguedà la pateix. Les mesures són aquestes:

 • Reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles.
 • Reducció del 15% per a usos industrials.
 • Reducció de l’aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg).
 • Prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades (només es permetrà l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores).
 • Prohibició de la neteja de carrers amb aigua potable.
 • Reducció del proveïment d’aigua a 230 litres per habitant i dia.

I la fase d’alerta on entren els municipis del nord?

 • Reducció de la dotació de reg agrícola en un 25% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
 • Reducció dels consums d’aigua dels usuaris industrials no lligats al procés productiu.
 • Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (5% en usos assimilables a urbans i 25% en reg).
 • Reducció de les dotacions per a reg de parcs i jardins; prohibició d’ompliment de fonts ornamentals, llacs artificials, etc. i de mànegues d’aigua per neteja de carrers, façanes, vehicles, etc.
 • S’estableixen limitacions a l’ompliment parcial de piscines d’aigua dolça.
 • Dotació màxima de 250 litres per habitant i dia.
X