Un acte a la plaça de Sant Pere destaparà el disseny de la primera samarreta oficial de Patum

Serà aquest dissabte, 6 de maig, a les 12 del migdia, i comptarà amb la intervenció de l'autor del disseny de la samarreta, Salvador Vinyes, i amb la col·laboració de l'Escola de Música. I enceta un maig d'actes culturals relacionats amb la Patum

La Patum escalfa motors per a un nou Corpus. I, tal com va passar l’any passat, ho fa amb un maig carregat d’activitats per anar obrint boca. Aquest dimarts al matí l’Ajuntament de Berga i la comissió La Patum Tot l’Any han presentat un programa d’activitats de maig que té, com a principal novetat, la presentació de la samarreta oficial de la Patum. Serà aquest dissabte, 6 de maig, a les 12 del migdia.

L’acte estarà conduït pel periodista Xavi Rossinyol i comptarà amb la intervenció de l’autor del disseny de la samarreta, Salvador Vinyes, i amb la col·laboració de l’Escola de Música de Berga. L’acte, doncs, incorporarà música “perquè és una de les coses que connecta millor tots els patumaires”, ha dit l’alcalde, Ivan Sànchez. Sobre el llançament de la samarreta, Sànchez ha recalcat que “qualsevol botiga pot fer la seva samarreta, el mercat és lliure, però ens sembla que cada Patum ha de tenir la seva samarreta oficial i que és un primer pas per donar una empenta a tot el que té relació amb la marca Patum”.

Els secrets dels nous vestits dels gegants

La presentació de la samarreta oficial de la festa serà tot just el segon acte del programa de maig de La Patum Tot l’Any. El primer serà poques hores abans, divendres, a les 7 de la tarda, a la Sala de Plens de l’Ajuntament. El dissenyador i modista berguedà Jordi Rafart, guanyador del concurs de projectes impulsat per l’Ajuntament per renovar els vestits de les dues parelles de gegants, explicarà el perquè dels colors i els materials que vestiran la comparsa a partir del 2024.

Una pel·lícula del Simonet i un concert de cobla, en una sola tarda

L’endemà hi haurà la presentació de la samarreta i, a partir d’aleshores, cada dissabte de maig hi haurà algun acte relacionat amb la Patum. El dia 13, a les 6 de la tarda, es projectarà la pel·lícula Llavor de patumaires, de Benet Boixader Simonet, al Cinema Patronat. Dues hores més tard, a les 8, a la plaça de Sant Pere hi haurà el concert de la Cobla Berga Jove La música de la Patum més enllà de la plaça. En aquesta actuació, la cobla interpretarà obres musicals de temàtica patumaire, però fora dels salts de Patum.

Veïns d’arreu de la ciutat faran catifes de Corpus, un any més

El següent dissabte, el dia 20, durant tot el matí, hi haurà una jornada de confecció de catifes de Corpus, com la que es va organitzar l’any passat. Hi participaran les associacions de veïns del carrer major, els Quatre Cantons, la plaça Sant Ramon, la plaça de Sant Pere, i el Capdamunt de la Vila. I també hi col·laborarà la Federació de Catifaires de Catalunya.

El maig de La Patum Tot l’Any culminarà dissabte 27, amb el concert Fem sonar la Patum, a càrrec de Superfilharmònics, la Banda i l’Orquestra de l’EMMB i el Conservatori de Música dels Pirineus. L’alcalde, això sí, també ha avançat que al juny hi haurà una exposició al Museu Comarcal de Berga sobre la Patum. Serà una mostra per explicar als visitants l’essència de la festa, tant els dies de Corpus com les setmanes anteriors i posteriors.

Des de la comissió La Patum Tot l’Any, Anna Parcerisa ha afirmat que “hi ha tantes Patums com patumaires” i l’objectiu del programa d’activitats més enllà de Corpus és que tothom hi pugui trobar el seu lloc: “Més enllà d’allargar, es pretén que tothom es pugui sentir còmode amb alguna oferta cultural vinculada a la Patum. També la gent que, per les circumstàncies que siguin, no pot o no vol venir a la plaça a saltar”.

X