El Berguedà, en alerta vermella per risc d’incendis i perill extrem a la zona sud

Incendi de vegetació, el febrer del 2022, a Coll Juvell, a Castell de l’Areny
Incendi de vegetació, el febrer del 2022, a Coll Juvell, a Castell de l’Areny

La combinació d’unes temperatures altíssimes, una humitat molt baixa i vents de moderats a forts afavorirà aquest dilluns l’encesa i la propagació d’incendis. Per això, els agents rurals situen la comarca del Berguedà en alerta vermella i augmenten les restriccions en quatre municipis de la zona sud, Puig-reig, Montmajor, Santa Maria de Merlès i Viver i Serrateix, on el risc és extrem.

Prohibida la manipulació d’eines que puguin fer guspires

Això vol dir que, en aquestes quatre localitats del Baix Berguedà queda prohibides totes les activitats de risc, “amb algunes excepcions d’activitats essencials, com per exemple les agrícoles, que estan regulades”, explica el departament d’Interior. Però no s’hi podran manipular eines que puguin generar guspires (radials, bufadors, etc.). També queda prohibit fer cap tipus de foc, acampar a l’aire lliure i caçar.

També queden enquadrades en el nivell màxim del Pla Alfa, que estableixen els agents rurals, municipis del Bages nord, com Navàs, Balsareny i Sallent.

A la resta del Berguedà, en nivell 2, continuen restringides les tasques agrícoles, i les activitats que generin foc directe, com les barbacoes.

Per tot això, Protecció Civil demana “molta precaució” i que, si algú veu fum o foc, truqui de seguida al 112.

Sis incendis en el que portem d’any

De moment, el 2023 ha estat un any propici pel que fa a incendis i, de moment, només se n’han declarat sis, tots de molt poca extensió: un, a Berga, dos a Guardiola; dos més a Bagà, i l’últim, el 28 de juliol, a Viver i Serrateix. En total, els sis incendis han cremat 4.000 m2.

X