“És de bojos, és increïble”: la Patum triomfa ara al compte de viatges número 1 d’Instagram

Vídeo viral dels nans vells de la Patum, de Rosa Castilla

El vídeo dels nans vells que va gravar amb el mòbil Rosa Castilla (La Fotogràfica) ja pot passar a la història com l’impacte més global que ha tingut mai la Patum.

Només entre el compte de la Rosa (rosa_lafotografica); el del musicòleg Paulo Costa Lima (paulo.costalima), que el va fer viral al Brasil, i el que s’hi ha afegit aquesta setmana, EarthPix (earthpix), el vídeo ja va camí dels 9 milions de visualitzacions.

EarthPix és el compte de viatges número 1 del món a Instagram, i té més de 24 milions de seguidors.

Com la Patum ha arribat a EarthPix

“Es van posar en contacte amb mi per demanar-me permís, els vaig dir que sí, i els vaig explicar la història de la festa, ressaltant que és Patrimoni de la Humanitat”, explica Rosa Castilla. Un cop van tenir l’autorització, els gestors del compte EarthPix van prémer a “Publicar”, i el vídeo ha guanyat 3,8 milions d’espectadors.

Són menys de vint segons del segon salt de nans vells de la Patum completa de dijous, gravats des de la tercera planta de l’Ajuntament de Berga per a ús personal, que Rosa Castilla va decidir finalment publicar a Instagram.

Es va fer tan viral que ha arribat a mans d’EarthPix, un compte que divulga imatges curioses i espectaculars de tots els punts del planeta. Creat per Eric Dammier, és la comunitat virtual més gran de viatgers, amb presència a totes les xarxes. A Instagram, és líder en el seu gènere.

La publicació d’EarthPix inclou una breu descripció de la festa, que diu que se celebra cada any “a la ciutat catalana de Berga (Barcelona) per Corpus”. Destaca també que hi ha “una sèrie de balls, on veïns de Berga llueixen vestits que simbolitzen personatges místics i simbòlics” acompanyats pel “repic del tabal” o bé “per una banda de música en directe”.

Les reaccions: “Quina quantitat de felicitat”

Les reaccions són sobretot d’estupefacció: “És de bojos, la gent saltant forma com una ona de so”, diu una seguidora. “Quina quantitat de felicitat”, comenta una altra. La paraula més repetida és “amazing (increïble)”.

També hi ha seguidors que destaquen l’aglomeració de gent: “això és com el meu infern”, “se m’ha disparat l’ansietat social només de veure-ho”. I alguns es pregunten com s’ho fan els patumaires per sortir de la plaça quan han d’anar al lavabo.

Finalment, hi ha qui destaca el civisme de l’escena. “Oh, una multitud sense que ningú es baralli!”, diu un. I un altre li respon: “Això és perquè no són americans”.

Com ho ha viscut Rosa Castilla

Rosa Castilla ha viscut la viralització del vídeo amb una enorme sorpresa. Es pregunta “a quantes fires ha anat Berga a fer promoció turística i a quanta gent ha arribat la promoció” per comparar-ho amb els milions d’espectadors que ha aconseguit un sol vídeo.

El compte personal de la Rosa a Instagram ha passat dels 3.000 seguidors que tenia el juny a més d’11.000. “I cada dia em van arribant més peticions per continuar publicant el vídeo”, diu. Un vídeo que ja segur que és el més vist de la història patumaire.

X