L’Ajuntament de Berga detecta 211 factures encallades per error des de l’estiu i haurà de liquidar 592.000 euros de cop

Aquest dijous el ple extraordinari d'ordenances també servirà per aprovar un reconeixement extrajudicial de crèdit (REC) per desencallar-ne el pagament.

Els serveis tècnics de l’Ajuntament de Berga han detectat que hi ha 211 factures que, juntes, sumen 592.000 euros que havien quedat encallades al sistema intern de l’administració i que, per tant, no es podien pagar.

Són factures dels contractes que, o bé han caducat, o bé en el seu moment no es van formalitzar correctament per la via ordinària. Això no vol dir que no hi hagi diners per pagar-les, però sí que obliga el govern a passar-les per ple, a través d’un reconeixement extrajudicial de crèdit, per poder-ne tramitar el pagament.

Precisament un error tècnic a l’hora de tramitar els dos expedients que fan de paraigües de les més de 200 factures va fer que les factures quedessin paralitzades a l’engranatge intern de l’Ajuntament a mig estiu. Els serveis tècnics van detectar les factures encallades fa unes setmanes i el regidor d’Hisenda, Moisès Masanas, va ordenar que passessin per ple en el ple extraordinari d’ordenances per accelerar tant com fos possible el pagament.

Masanas ha explicat en l’habitual roda de premsa prèvia al ple que es tracta de factures que van entrar al sistema de l’Ajuntament entre finals de primavera i principis d’estiu d’aquest any. Entre elles, n’hi ha un parell que són per serveis oferts l’any 2020 i l’any 2022, però “no és que estiguin encallades des de llavors dins de l’Ajuntament, sinó que hi havia errors, els subministradors les han hagut de revisar i ara les han tornat a entrar correctament”.

No s’haurà de demanar cap crèdit per pagar els 592.000

El regidor d’Hisenda també ha aclarit que el govern no haurà de demanar cap crèdit per afrontar el pagament dels 592.000 euros de les factures encallades. “Són factures aprovades pels tècnics i que, per tant, tenen la seva partida reservada”, ha dit.

Masanas ha reconegut l’error intern i ha assegurat que està estudiant a fons l’engranatge per evitar que torni a passar. A més, ha reiterat el compromís de treballar perquè cada vegada siguin necessaris menys reconeixements extrajudicials de crèdit per pagar factures. Sobretot -diu- cal regularitzar els contractes caducats de més volum, com és el cas del de la neteja viària, que està pendent de renovar-se a través d’un concurs públic.