L’arbre de Nadal més bonic de Catalunya és a Vilada

S'ha imposat a Balaguer i Vic en la final del concurs promogut pel programa de televisió Planta Baixa, de 3Cat. L'arbre de Vilada ha recollit més de 36.000 vots.

L’arbre del Parc dels Gronxadors de Vilada ja és el més bonic de Catalunya. Ho ha certificat la votació massiva promoguda pel programa Planta Baixa, de 3Cat. Aquest divendres s’ha conegut el resultat de la final, en què l’arbre de Vilada competia contra el de Balaguer i el de Vic.

L’aspirant de la capital d’Osona ha quedat en tercera posició i ha quedat descartat a l’equador del programa. La presentadora, Agnès Marquès, s’ha guardat fins a l’últim minut del programa el resultat de la votació, amb els dos municipis, Vilada i Balaguer, preparats per celebrar-ho de valent. Finalment, l’arbre guanyador ha estat el del Berguedà i la victòria ha estat aclaparadora: la votació ha recollit més de 53.000 vots i més de 36.000 han estat per l’arbre viladí.

Durant la tarda, l’ambient al Parc dels Gronxadors ha estat esplèndid. L’Ajuntament ha servit coca i xocolata. Els EnNadalats Band han ambientat la festa amb nadales d’allò més animades, tant quan el programa connectava en directe com quan calia fer caliu amb el poble. I els veïns s’han presentat a la cita amb tota mena de cartells i pancartes per deixar clar que l’arbre de Vilada mereixia el reconeixement.

Al final, la votació els ha donat la raó. I tots junts ho han celebrat amb confeti, cava i un espectacular castell de focs artificials, a tocar de l’arbre.

“La llum del poble”

Per als veïns, la victòria no és més que la confirmació de la singularitat d’un arbre que fa anys que s’estimen. El Toni Morales destaca que “és natural, fa 25 metres d’alçada i és imponent“. El Jaume Boatella explica que “el desvestim quan han passat festes i l’any que ve el tornarem a vestir i potser farà un metre més d’alt“. També recorda quan el van plantar: “Deu fer 50 anys, ja feia dos metres i ha arrelat molt bé i s’ha fet gros. La gent del poble ens l’estimem, és l’alegria del Nadal”. I la Isabel Pujol afegeix que “per Nadal és la llum del poble; tothom és aquí als peus de l’arbre quan passen coses, quan caguem el tió, quan rebem els Reis… És un símbol de Nadal i de tot l’any”.

L’alcalde, Quim Espelt, ha reconegut que no ho esperava, perquè Vilada era el municipi més petit dels que aspiraven al premi a la final. Això sí, Espelt “tenia molt clar que és el millor arbre de Nadal perquè és molt alt i fa molta patxoca”. L’alcalde, a més, coincideix amb els veïns amb destacar-ne la història: “La majoria hem nascut i l’arbre ja hi era. Quan ve Nadal i s’il·lumina ens recorda que som en temps de festes“. Per tot plegat, Espelt confia que, ara que han guanyat el concurs televisiu, la gent d’arreu de Catalunya conegui l’arbre i s’acostin a contemplar-lo per festes.