17.452 habitants: Berga, camí de batre el rècord històric de població

Si es confirma la xifra del padró a 20 de desembre, la ciutat superarà el màxim d'habitants, registrat l'any 2010, gràcies a un increment de més de 400 persones en un sol any

Barri vell de Berga, amb el castell de Sant Ferran, des del camapanar de Sant Francesc.
Barri vell de Berga, amb el castell de Sant Ferran, des del camapanar de Sant Francesc. | Aleix Camprubí

Berga és a punt de batre el rècord històric de població. Ara mateix, el padró municipal arriba a les 17.452 persones. La dada és provisional, però va camí de superar de llarg el màxim del 2010, quan Berga va arribar als 17.161 empadronats. L’Ajuntament de Berga està treballant per tenir a final d’any la xifra definitiva, que calcula que serà una mica menor, perquè hi ha sobretot baixes pendents de tramitar. Però, si es confirmés la xifra actual, significaria que, en un any, Berga hauria guanyat 458 habitants.

L’Institut Nacional d’Estadística va publicar la setmana passada la xifra oficial del cens a 1 de gener del 2023: Berga va arrencar aquest any amb 16.994 persones i, si es confirma la xifra de 17.452 habitants, seria l’increment anual més important de la història recent.

A Berga, la població va créixer des de principis de segle fins a l’esclat de la bombolla immobiliària i la crisi financera, que va provocar una fuga d’habitants a partir del 2011. La ciutat tocar fons el 2017, amb 16.115 empadronats, i ha tornat a créixer des d’aleshores (tret del 2021, per la pandèmia), fins arribar ara a un nou rècord.

105 naixements a l’hospital

L’alcalde, Ivan Sànchez, ho explica per diversos factors: “un repunt de la natalitat; l’auge del teletreball, que ha fet que persones que vivien a l’àrea de Barcelona puguin viure a Berga i treballar des d’aquí, i un augment de les arribades des de l’estranger”.

El repunt de la natalitat és molt mínim. L’any passat, van néixer a l’hospital de Berga 105 nens i nenes, exactament els mateixos que en els que portem de 2023. Per poc que hi hagi algun altre part d’aquí a la nit de Cap d’Any, la xifra se superarà.

Primera acollida

Pel que fa a les arribades, algunes les persones que s’estableixen a Berga passen per les oficines de la Creu Roja, on se’ls ofereix la primera acollida. Anna Ribera, educadora social, explica que, “durant l’any, hi ha hagut un degoteig d’arribades, sense arribar en cap cas al col·lapse”. Parla de persones que venen d’altres països, però també de “famílies que surten de l’àrea metropolitana o de ciutats mitjanes de Catalunya, que busquen aquí noves oportunitats i sobretot un habitatge més assequible“.

Mínim d’atur i rècord de treballadors

L’augment de població no ha provocat tampoc un creixement de l’atur: al contrari, l’octubre del 2023, la taxa d’atur a Berga (11,07%) va ser la més baixa dels últims tres octubres, des que la Generalitat en té registres, i el número d’afiliacions a la Seguretat Social ha batut rècords aquest 2023: Berga va arribar al novembre amb 6.650 treballadors actius, gairebé 200 més que ara fa un any. La xifra no ha parat de pujar des del 2013.

El creixement del padró sí que té efectes en l’accés a l’habitatge. Fonts del sector expliquen que no hi ha oferta de pisos per llogar, i que les immobiliàries tenen llista d’espera, perquè la demanda no para de créixer. Especialment, costen de satisfer les peticions de famílies de l’àrea metropolitana, de classe mitjana-alta, que busquen cases aïllades amb jardí per establir-se a Berga o rodalies. Però tampoc no hi ha pisos en bones condicions per llogar al centre de Berga.

A les escoles i als instituts, la matrícula viva s’ha reactivat: és freqüent ara que hi arribin alumnes a mig curs, tant a primària com a secundària, i això és un repte per a l’aprenentatge i per a l’acollida.

L’evolució dels últims 300 anys

L’Institut d’Estadística de Catalunya, a partir del fons documental de l’Institut d’Estudis Demogràfics de la UAB, té dades de la població per municipis des del 1717, i l’evolució de Berga demostra que el gran boom va ser amb la industrialització i amb la migració espanyola de mitjans del segle passat: en vint anys, del 1945 al 1965, Berga va guanyar més de 4.000 habitants.