Deu municipis del Berguedà ja tenen més del 50% de segones residències

A Castellar de n'Hug, les segones residències són 3 de cada 4 habitatges

Castellar de n'Hug, el municipi del Berguedà amb més habitatges de segona residència
Castellar de n'Hug, el municipi del Berguedà amb més habitatges de segona residència

Un terç dels domicilis del Berguedà ja són segones residències: hi ha 8.329 pisos o cases que són per al gaudi dels caps de setmana o de les vacances, i no pas habitatges útils per a la població local, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

En deu municipis, les segones residències ja superen el 50% del total d’habitatges: hi ha més cases de cap de setmana que per als residents habituals. Això tensa el mercat de l’habitatge sobretot a l’Alt Berguedà. El cas més extrem és el de Castellar de n’Hug: hi ha 205 pisos o cases de cap de setmana (74,3%) davant de només 71 residències habituals.

Segueixen en el rànquing, Gósol (67,9%), Gisclareny (65,1%), Saldes (61,6%), Sant Jaume de Frontanyà (56,4%), Borredà (54,6%), Vallcebre (53,1%), Castell de l’Areny (53,0%), Cercs (52,8%) i la Pobla de Lillet (52,1%).

En aquest mapa del Berguedà, pots consultar el nombre i el percentatge de segones residències municipi per municipi:

Cerdanya: 63,3% de segones residències

La situació encara és més complicada a l’altra banda del túnel del Cadí: al Berguedà, en conjunt, un terç dels habitatges són segones residències; a la Cerdanya, gairebé dos terços (63,3%), amb el cas extrem de municipis com Fontanals, Alp, Prats i Sansor i Bolvir, al voltant del 80%.

Això ha disparat el preu de l’habitatge, i es nota fins i tot a la capital, Puigcerdà, on els pisos són, de mitjana, gairebé 200 euros més cars que a Berga.