La Corrida agraeix la nova guia de benestar animal perquè “suavitza” la llei: “Si fos per la llei, no es faria cap festa”

El document, aprovat tot just fa unes setmanes, casa diverses sensibilitats del país i busca punts d'encaix entre administració, federacions, entitats animalistes i veterinaris.

Instant de la Corrida 2024. AJ PUIGREIG

La Corrida de Puig-reig d’aquest cap de setmana passat ha servit, entre d’altres coses, per posar a prova la nova “Guia d’actuació pel bon funcionament dels Tres Tombs i altres concentracions amb èquids de naturalesa similar a Catalunya“. Es tracta d’un document aprovat fa escasses setmanes i pactat entre diverses sensibilitats d’arreu del país amb la idea que pugui ser un model comú a seguir entre les festes catalanes on intervenen èquids.

En aquesta negociació de les recomanacions de la guia, hi ha participat el Departament d’Acció Climàtica, la Federació Catalana dels Tres Tombs, l’entitat animalista FAADA i l’Associació de Veterinaris Especialistes en Èquids. I l’organització de La Corrida de Puig-reig en celebra el resultat: “Ens sembla bé perquè suavitza una llei [de benestar animal] que és molt restrictiva. Si fos per la llei, no es faria cap festa”, diu Joan Soler, president de La Corrida, a l’Aquí Berguedà.

Soler, això sí, remarca que, a la guia, “hi ha coses que potser no faríem, però que s’han de fer perquè la llei les fa aplicar”. Amb tot, defensa que l’han complert al peu de la lletra: “Tenim registrats tots els animals que han vingut, hem posat punts d’aigua allà on es carrega i descarrega, i també a la meitat del passacarrers”. A banda, també s’ha ajustat el paper de la música a la festa perquè no afecti els animals. I s’han implementat altres accions menors com ara prohibir el pas a persones de fora de l’organització a la zona on els animals s’enganxaven als carros.

Més feina, però molt més control

El president de La Corrida assegura que el compliment de la nova guia ha portat “més feina” a l’organització, però ho veu com una tendència general amb tot: “Hi ha molt més control de tot, tant de la nostra feina com també la de la gent que porta els animals que animen la festa”. I deixa clar que “la gent que ve a La Corrida s’estima els animals, no els vol cap mal”. Per això —diu— a La Corrida hi ha “animals més que preparats i entrenats des de fa temps per poder-hi ser”, sense que això afecti al seu benestar.

Una guia amb segell berguedà

El berguedà Josep Subirana, veterinari expert en benestar d’èquids, ha estat l’encarregat de casar totes aquestes sensibilitats i agrupar-les en un document, la nova guia, que busca “fer un protocol per agermanar totes les entitats implicades” i “fer unes normes que fossin punts d’acord“. Subirana va rebre l’encàrrec del Departament d’Acció Climàtica de fer una guia on, diu, “tothom havia de cedir una mica”.

El resultat —confessa el mateix Subirana a l’Aquí Berguedà— és “una guia molt completa que dona indicacions sobre com s’han d’implementar aquesta mena de festes” i “tot i que són recomanacions, s’ha aconseguit uns acords comuns que fan possible que s’apliqui a tot arreu”.