Temporal al Berguedà: fins a 50 cm de neu, més de 40 mm de pluja, el Llobregat dispara el cabal i ja es nota a la Baells

La nevada ha deixat gruixos importants a la serra del Cadí els Rasos de Peguera i ha cobert de blanc tot l'Alt Berguedà

Bagà, després de la nevada d'aquest dissabte, que hi ha deixat gruixos de 6 cm al centre del poble | Laura Subirats

La pertorbació d’aquest dissabte ha deixat la nevada més important de l’hivern al Berguedà, i a muntanya, s’han arribat a acumular fins a 50 cm de neu. A les fondalades, també feia temps que no hi nevada tant: pobles sencers, des de Guardiola cap al nord, s’han cobert de neu.

El cabal del Llobregat a la zona nord de la comarca s’ha multiplicat. Al punt de control de Guardiola, a l’entrada de la Baells, ha passat dels 0,7 m3/s que duia ahir a 2,9 m3/s, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua.

En el que portem de dia han entrat a la Baells 100 milions de litres d’aigua, i les reserves han pujat un 0,1% de la capacitat, fins al 19,3%.

Gruixos de neu insòlits a l’Alt Berguedà

Però la millor notícia per a la Baells és l’acumulació de neu que hi ha a la zona nord de la comarca: la nevada d’aquest dissabte feia mesos —anys, en alguns llocs— que no es veia. Al mirador de Gresolet (Saldes), s’hi han registrat fins a 50 cm de neu, segons aquesta foto de Sergi Abós, recollida per Meteocadí.

La neu s’ha acumulat també als pobles de les valls del Llobregat, que feia temps que no acumulaven una capa blanca com la d’aquest dissabte. A Bagà, a mig matí, nevava amb intensitat, tal com mostra aquest vídeo de Biel Jiménez Fuidias.

A la Pobla de Lillet, el Llobregat baixava acomboiat per una llera blanca, al pas per sota del Pont Vell. La imatge és d’Enric Garcia.

Als Rasos de Peguera, igual que a la serra del Cadí, s’hi ha viscut aquest dissabte la nevada més intensa de l’hivern, que ha deixat gruixos de fins a 40 cm.

El Servei Català de Trànsit adverteix que és obligatori portar cadenes per accedir al pàrquing. En un missatge a les xarxes socials, el xalet-refugi advertia el dissabte al vespre que la carretera presentava “zones amb gel i neu”, i demana als conductors que hi vulguin accedir aquest diumenge que no deixin el cotxe sobre la calçada per facilitar la feina de les llevaneus.

A Gósol, el munici de més altitud del Berguedà, la nevada ha estat de les que costen de veure: més de vuit hores sense parar, i amb grans gruixos que s’acumulen als cims de les muntanyes, però també al nucli del poble, com mostra aquest vídeo de MeteoGósol de dissabte al vespre.

Circulació complicada

La nevada ha complicat la circulació a l’Alt Berguedà al llarg del dia. Al vespre, Trànsit encara advertia de perill per gel a la calçada a l’entrada i a la sortida del túnel del Cadí, i obligava a dur cadenes des de Castellar de n’Hug fins a Toses.

L’acumulació d’aigua també ha provocat accidents lleus a la zona sud, i una avaria ha obligat a donar pas alternatiu a la C-16 a l’altura de Cal Rosal pels volts de les 14.00.

Feia mig any que no plovia tant

On no ha nevat, ha plogut amb ganes. A Berga, feia gairebé mig any —des del 14 de setembre— que no hi plovia tant, segons dades de MeteoBerga. L’estació del passeig de la Pau ha fegat els 30 mm a les 20.00, però altres pluviòmetres de la comarca han sobrepassat els 40 mm. Aquesta és la taula de les precipitacions acumulades, actualitzada a les 20.00.