Pogacar guanya la Volta i el ciclisme es rendeix al Berguedà: “Ha estat com el Tour de França”

El món del ciclisme destaca que Coll de Pradell ha estat una troballa i que Berga ha entrat a la Volta per quedar-s'hi

Tadej Pogacar, guanyador de la Volta, a la meta de Queralt | Volta a Catalunya
Tadej Pogacar, guanyador de la Volta, a la meta de Queralt | Volta a Catalunya

El ciclista eslovè Tadej Pogacar ha guanyat aquest diumenge la Volta a Catalunya, després d’adjudicar-se també l’última etapa, amb sortida i arribada a Barcelona. El corredor del conjunt UAE s’ha endut, a més del títol final, quatre de les set etapes, inclosa l’etapa reina, que es va viure ahir al Berguedà com un veritable fenomen.

Tadej Pogacar, a la meta final de la Volta a Catalunya, celebrant les quatre etapes que ha guanyat. | Volta a Catalunya
Tadej Pogacar, a la meta final de la Volta a Catalunya, celebrant les quatre etapes que ha guanyat. | Volta a Catalunya

Ara, Pogacar s’encamina cap al Giro d’Itàlia, prova en què és el gran favorit, i aquest juliol es vol posar per tercera vegada el mallot groc del Tour de França, després de guanyar-lo ja els anys 2020 i 2021. L’eslovè ha dominat la Volta des del principi fins al final, i ha tret 3’41” al segon classificat, el basc Mikel Landa, la diferència més gran dels últims trenta anys. El tercer graó del podi ha estat per al colombià Egan Bernal.

El Berguedà desperta passions

A més de Pogacar, l’altre gran guanyador de la prova ha estat el Berguedà, que s’ha coronat definitivament com una meca del ciclisme. L’etapa de dissabte, amb un ambient digne del Tour de França i una exigència difícil d’igualar, ha estat celebrada pels especialistes com la millor troballa d’aquesta Volta del 2024.

Per al periodista d’El Periódico Sergi López-Egea, el Coll de Pradell, a Vallcebre, és “una muntanya que s’ha de quedar com un temple del ciclisme català, un cim que ha trigat massa temps a rebre el baptisme de l’esport professional, però que ha arribat per convertir-se a partir d’ara en el símbol de la cursa i d’una comarca anomenada Berguedà, que vol ser el reclam del cicloturisme internacional“. Diu López-Egea que mai, en els més de 30 anys que porta cobrint la Volta, havia vist tanta gent en una sortida com dissabte al Vall de Berga.

“Serà un centre de pelegrinatge”

L’expert en ciclisme de La Vanguardia, Carles Ruipérez, pronostica que l’etapa reina Berga-Queralt d’aquest dissabte tindrà per al Berguedà el mateix efecte que una pel·lícula d’èxit rodada aquí: “Quina postal, quina gran publicitat, quin espot per al món. Dia gran a la Volta i al Berguedà. No fa falta una pel·lícula per posar una zona de moda, per convertir un lloc en centre de pelegrinatge. N’hi ha prou amb una bicicleta i amb l’heroi adequat. El ciclisme ha conegut Pradell. Kuss va posar tothom en alerta, i Pogacar, sempre generós en l’esforç i diposat a repartir espectacle, ha posat Berga i el santuari de Queralt de nou al mapa, després de molt temps, amb una victòria d’anunci”.

L'escalada al Coll de Pradell, el moment culminant de l'etapa reina de la Volta. | Volta a Catalunya
L’escalada al Coll de Pradell, el moment culminant de l’etapa reina de la Volta. | Volta a Catalunya

“Jornada històrica, amb un ambient de Tour de França”

Robert Marcé, al diari Ara, coincideix també que l’etapa reina de Berga va ser una “jornada històrica” i que va tenir “un ambient de Tour de França“: “Les úniques diferències entre una etapa a la ronda francesa i l’atmosfera que s’ha viscut a la sortida de Berga és que el mallot del líder no era groc i que es parlava català”.

Els mateixos participants van deixar clar després de l’etapa que, al Berguedà, hi havia passat alguna cosa excepcional. El director esportiu de l’equip Bahrain Victorious, Xavier Florencio, ho resumia així: “Pell de gallina”.

https://twitter.com/FlorencioXavier/status/1771590792949170422