El berguedà Guillem Cardona aspira a guanyar la competició de beatbox més prestigiosa del món

Ha estat seleccionat com un dels sis millors loopers del món i viatjarà al Japó el novembre per competir a la final. Com a looper, crea temes amb una màquina que combina, en bucle, els sons que emet amb la veu.

Guillem Cardona, durant el campionat d'Espanya de beatbox. CEDIDA

El músic de Berga Guillem Cardona acaba de guanyar un bitllet per participar en la competició més prestigiosa del món de beatbox. Ha estat un dels sis seleccionats per accedir a la final de la competició, en la categoria de looper, que és la modalitat del beatbox que crea temes mitjançant una màquina (loopstation) combinant en bucle sons que el beatboxer emet amb la seva pròpia veu.

La competició que Cardona aspira a guanyar és la Grand Beatbox Battle. La final es disputarà al Japó de l’1 al 4 de novembre. I Cardona hi ha accedit per la via més complicada de totes: ha estat el tercer aspirant més ben valorat d’entre els més de 120 que es van presentant, enviant la seva composició en format vídeo. El jurat ha fet passar a la final els sis millors vídeos i, per tant, Cardona ha guanyat una de les places.

Ja és campió d’Espanya

El berguedà fa temps que s’ha fet un nom en el món del beatbox. I això que la seva història com a looper va començar gairebé per casualitat. Ell és trompetista i, poc abans de l’esclat de la pandèmia, va comprar-se una loopstation per poder-hi experimentar. La majoria de músics que n’utilitzen, fan servir loopstations que es manipulen amb els peus, però la seva estava pensada per utilitzar-se amb les mans i encarada als beatboxers.

D’entrada, va aprofitar-ho per jugar amb els seus alumnes, ja que aleshores era professor del Conservatori de Música dels Pirineus, a l’Escola de Música de Berga. I així va arribar la pandèmia, “Em van tancar amb aquella màquina a casa, i llavors vaig passar a tenir tot el temps del món per aprendre a fer-la funcionar“, explica el músic a l’Aquí Berguedà.

Superada la pandèmia i havent-se aproximat de ple al món del beatbox durant el confinament, Cardona va decidir aventurar-se a les competicions. L’estiu del 2022 va participar en la primera i el desembre d’aquell mateix any va guanyar el campionat d’Espanya. L’any passat, el 2023, s’hi va tornar a presentar i va ser subcampió.

Entremig, també va enviar un vídeo per aspirar a la Grand Beatbox Battle del 2023. Va quedar 12è, però en aquella edició el jurat només escollia els 7 millors aspirants. Es va quedar a cinc esglaons d’aconseguir-ho, però aquest any ho ha tornat a intentar. I, aquest cop sí, se n’ha sortit.

Cardona, durant el campionat d’Espanya. CEDIDA

Un vídeo creat per a l’ocasió

El tema que Cardona ha presentat a la GBB del 2024 és Nobody, cantada gairebé tota en català i que reivindica la música com a recepta contra la solitud. El berguedà ja havia presentat la cançó al darrer campionat d’Espanya —on va quedar subcampió— i allà va coincidir amb el guanyador de la GBB 2023, que era membre del jurat: “Li vaig demanar feedback, i em va engrescar a presentar-la també a la GBB 2024”.

Aleshores encara tenia uns mesos de marge per fer-ho, i ha decidit participar en el concurs amb un videoclip fet expressament per a l’ocasió i amb un tema millorat a nivell sonor. Així, s’ha rodejat d’amics i família per fer un videoclip, rodat al teatre de Bagà, i que en poc més d’un mes, ja han reproduït més de 41.000 persones a YouTube.

Fent música arreu del món

Cardona té 26 anys. Va néixer a Berga el 1997 i va formar-se a l’Escola de Música de Berga, primer, i a l’ESMUC, després, com a trompetista. Es va acabar especialitzant en música clàssica.

Va treballar un any al Conservatori de Música dels Pirineus, a Berga. I va estar tres anys a Lucerna, a Suïssa, fent un màster de música de cambra, amb el seu grup KamBrass Quintet. Ara la seva feina principal és amb el quintet, amb qui ha pogut tocar al Japó, a Alemanya, a Suïssa, a Anglaterra i a diversos punts d’Espanya, entre d’altres.

Actualment, està fent un postgrau a Basilea, també a Suïssa, i també forma part de les bandes berguedanes Antídot i Thug Life. A més, aquesta temporada ha col·laborat amb el Catalunya Nit, de Catalunya Ràdio, presentat pel també berguedà Manel Alías. Cada divendres versionava els discursos polítics de la setmana per crear cançons a partir dels àudios dels càrrecs públics.