General

Els veïns de Sagàs es posicionen en contra d’un projecte per fer un dipòsit de runes de la construcció al municipi

Un projecte per crear un dipòsit de runes de la construcció a la finca de la Roqueta a Sagàs ha tornat a posar els veïns d’aquest municipi en guàrdia, després que fa uns mesos es mobilitzessin en contra d’un abocador de residus industrials no contaminants. Ara, els veïns tampoc no veuen de bon ull el projecte del dipòsit de runes i han presentat al·legacions a l’Ajuntament perquè aturi aquest projecte, ja que consideren que pot ser perjudicial per l’entorn natural i per les activitats que es desenvolupen a Sagàs. Fonts veïnals consultades per Ràdio Berga han explicat que volen defensar les activitats tradicionals com la pagesia i la ramaderia, a més de l’agroturisme, com a propostes que no perjudiquen l’entorn, mentre que el dipòsit de runa “és tot el contrari”, diuen. Les mateixes fonts han explicat que aquest abocador “està projectat en un lloc on neix el rierol del Garrigà” i temen que aquesta activitat pugui perjudicar aquest recurs natural.
Per la seva banda, l’alcalde de Sagàs, Joan Pont, ha assegurat que les al·legacions dels veïns del poble arriben tard i que això és un problema perquè el projecte ha anat superant tots els tràmits i tots els informes són favorables. Ara, un cop el consistori ha tingut coneixement de la disconformitat dels veïns, s’ha decidit encarregar un informe a una empresa externa per determinar si realment el projecte provocaria danys al medi ambient.
A la finca on es vol ubicar aquest abocador, s’hi desenvolupa des de fa dos anys l’extracció de pedra. Ara, la propietat de la finca i l’empresa que explota la pedrera, Graves i Excavacions Castellot, han demanat a l’Ajuntament una llicència d’activitat per fer-hi aquest dipòsit, que tindria una superfície de més de 3,5 hectàrees. L’alcalde ha explicat que si l’informe és favorable al projecte l’Ajuntament concedirà la llicència d’activitats perquè si no ho fessin s’arriscarien a què l’empresa sol•licitant presentés un contenciós administratiu.
Els veïns de Sagàs han fet al·legacions amb la intenció de pressionar a l’Ajuntament perquè pari el projecte. També han fet arribar el seu posicionament al departament de Medi Ambient de la Generalitat, que està estudiant el tema. L’Ajuntament espera tenir els resultats de l’estudi d’aquí un mes aproximadament.

Comentaris