La natalitat al Berguedà cau un 13% durant el 2010

La natalitat al Berguedà va baixar durant l’any passat. Segons les xifres fetes públiques per l’Institut d’Estadística de Catalunya, l’Idescat, a la comarca al 2010 hi van haver 340 naixements, un 13% menys que l’any anterior, en què se’n van registrar 391. El Berguedà segueix així la tendència de la resta del país, on de mitjana la natalitat ha caigut un 1%.
És el tercer any consecutiu que el nombre de naixements es redueix a la comarca, enguany però el descens és molt més significatiu ja que en l’any anterior la diferència del nombre de nounats va ser mínima. La comarca es desmarca així del conjunt de les comarques centrals, que és un dels pocs àmbits territorials on la natalitat augmenta (+0,6%), amb un total de 6.081 naixements. D’aquest passat 2010, també és remarcable la diferència entre gèneres, ja que van néixer 40 nens més (190 nens per 150 nenes), quan habitualment les xifres solen estar una mica més equilibrades.
Pràcticament la meitat dels nounats a la comarca són de Berga. A la ciutat es van registrar 162 naixements, el que representa un descens del 21% respecte a l’any 2009. La xifra trenca la tendència creixent dels últims quatre anys a la ciutat. En aquest cas es manté el desequilibri segons el sexe, amb 94 nens i 68 nenes. La comarca també destaca per ser la de tot Catalunya on el percentatge de mares estrangeres és inferior, només d’un 19,1%,
mentre la mitjana catalana és del 29%.
En el conjunt del país, el descens de la natalitat s’ha concentrat en les dones menors de 30 anys, que han registrat un 6,7% menys de naixements que al 2009, mentre que en les de 30 anys o més, aquesta xifra ha augmentat un 2%. Segons les estadístiques, el nombre mitjà de fills per dona és d’1,46 fills, mantenint el mateix nivell que l’any anterior ,i l’edat mitjana de la maternitat se situa en els 31 anys.

MARTÍ I AINA, ELS NOMS MÉS UTILITZATS
Pel que fa al rànquing de noms més posats, el Berguedà es diferencia de la tendència general. El nom de nen més posat va ser Martí (vuitè al rànquing català), seguit de Biel i de Marc (dominador absolut al país des de fa deu anys). Pel que fa a les nenes, el nom guanyador és Aina, seguit de Clàudia i Laia. En canvi al conjunt de Catalunya els noms de nena més utilitzats van ser Martina, Júlia i Paula.

X