General

Saldes veu en la llet d’euga una oportunitat ramadera

La llet d’euga té unes propietats beneficioses per a algunes malalties. Fins ara s’intuïa, i ara ja hi ha estudis que ho demostren. És un aliment que contribueix a afavorir la qualitat de vida de les persones que pateixen depressions, osteoporosi, també malalts de crohn o persones amb altres problemes intestinals, entre d’altres. Així ho constata un estudi que va presentar dissabte a Saldes –en el marc del Mercat Artesanal– la doctora Mercè Olivé. Un estudi interessant en què s’hi està aprofundint, ha explicat: “s’ha vist que porta proteïnes i aminoàcids que ajuden a la formació de neurotransmissors, que donen ànim quan un està deprimit”.
Porta proteïnes i també molta calç. La llet d’euga però es consumeix molt poc i està poc estesa perquè extreure llet de les eugues és molt més complicat que fer-ho de les vaques. I és que “les eugues han de tenir el poltre al costat, i han de voler-la donar. És dificultós i poc estès al nostre país”.
És una llet potent. I pot ser una aposta. S’ha detectat que com a complement del tractament mèdic, la llet d’euga és beneficiosa, i de fet la investigació segueix en curs per poder demostrar científicament que funciona.
Són aspectes que Mercè Olivé va exposar dissabte a Saldes, un poble petit de l’alt Berguedà on l’alcaldessa no descarta treballar per promoure la llet d’euga i que sigui una activitat ramadera més de Saldes. Mercè Olivé coincideix amb Dolors González que la idea d’un projecte per produir llet d’euga i comercialitzar-la pot tenir futur: “penso que sí, que pot tenir futur. És interessant plantejar-s’ho i treballar-hi”.
Les propietats de la llet d’euga continuen en estudi i a Saldes hi ha dues eugues específiques per aquesta investigació. Dues eugues que tal com ha comentat la doctora Olivé només mengen pastura de muntanya, res de pinso. Són per tant, animals ecològics. A més, aquesta raça –les eugues rústiques– també es fan servir per netejar sotabosc. A Saldes, en concret, netegen petites finques on ha baixat l’activitat ramadera i havien quedat brutes. Per tant, a banda de produir llet amb propietats beneficioses per a malalties, les eugues contribueixen a la neteja de boscos.

Comentaris