La independència i les propostes anticrisi pel Berguedà marquen el debat electoral a Ràdio Berga

Les propostes per recuperar l’economia del Berguedà van centrar ahir a la nit gran part del debat electoral de Ràdio Berga amb els representants dels partits amb implantació a la comarca que diumenge participen a les eleccions al Parlament. Sectors com l’agroalimentari, el forestal, però també el tèxtil, a part, és clar, del turisme, són per a la majoria de partits els que més poden aportar a la reactivació de l’economia del Berguedà.
La candidata de CiU, Montserrat Ribera, numero 24 a la llista per Barcelona, va defensar que la producció per al sector sanitari pot ser una sortida per al tèxtil. També va dir que cal continuar desenvolupant el sector agroalimentari, així com apostar per les energies alternatives i l’aprofitament de la biomassa. Va remarcar que el seu partit vol fer arribar la fibra òptica troncal a tots els municipis de la comarca. La candidata del partit de govern, diputada al Parlament des de fa quatre anys, va ser a qui li va tocar plantar cara a més retrets. També va defensar el president Mas per haver avançat les eleccions després de la negativa de Rajoy a negociar el pacte fiscal.
Abel Garcia, 28 a la llista del PSC, va defensar l’autonomia dels ajuntaments, la fi de les retallades en educació i sanitat, a més de prioritzar els serveis socials i “que no hi hagi greuges comparatius respecte altres comarques”. En aquest sentit, va defensar la implantació, d’una vegada, de la integració tarifària del transport públic. Entre les seves crítiques al govern d’Artur Mas, va parlar de la nova taxa per les pernoctacions a establiments turístics.
Joan Antoni López Noguera, número 10 a la llista del PP, va remarcar que cal “una administració àgil i que ajudi a desencallar projectes”, tot el contrari del que –va dir– ha fet CiU aquests dos anys. Segons Noguera és “espantós” que s’hagin convocat eleccions a mitja legislatura deixant paralitzats temes com els plans de muntanya, les ajudes agràries i el pla d’infraestructures. López Noguera va criticar també al Govern per no haver retallat en les empreses públiques.
Albert Marañón, d’ICV-EUiA, va proposar recuperar el projecte per construir un nou institut a Berga i equipar l’ampliació de l’hospital. Va defensar la necessitat d’un “canvi de model productiu” que beneficiaria al Berguedà, que és “la comarca de la província on més empreses es destrueixen en el darrer any”. Va destacar també que “el Berguedà és la comarca de la província de Barcelona on més ha augmentat l’atur i els sectors on més ha crescut han estat la sanitat i l’educació”.
Com en tota la campanya, les aspiracions sobiranistes van ser també molt presents en el debat d’ahir. Tots els partits presents ahir al debat, menys el PSC i el PP, van mostrar-se a favor de la independència de Catalunya. ERC i SI van ser dos dels que més van posar l’accent en la necessitat que Catalunya gestioni tots els seus recursos per tal de poder sortir de la crisi. Ho van defensar entre d’altres, Enric Barrios, número 21 d’ERC per Barcelona i Quim Espelt, representant del Berguedà a la llista de SI.
Per la seva part, Francesc Ribera, número 11 de la CUP, que per primera vegada es presenta a uns comicis al Parlament, va remarcar que la seva formació vol molt més que la independència política sinó també “l’energètica, econòmica, que no vol estar aïllats del món sinó no dependre de ningú”.
El futur de la central tèrmica de Cercs, que el Berguedà tingui un pla d’inversions de la Generalitat i impulsar la FP van ser altres de les propostes dels partits que van sortir al debat.

X