Una empresa demana permisos per buscar gas o petroli amb la tècnica ‘fracking’ al Berguedà

Sis municipis del Berguedà, que són Puig-reig, Olvan, Santa Maria de Merlès, la Quar, Sagàs i Borredà, són objecte d’investigació d’hidrocarburs mitjançant prospeccions petrolieres per un sistema anomenat ‘fracking’, que consisteix en projectar productes químics amb aigua i sorra a elevades pressions que permeten fracturar les roques i treure’n el gas o el petroli. Una tècnica que es vol practicar a diferents punts de Catalunya (no només al Berguedà sinó també al Lluçanès, Osona, el Solsonès…) i que ja està generant l’oposició de col·lectius que s’hi oposen per tractar-se “d’un sistema agressiu”. Al Berguedà, una de les comarques afectades, i on l’empresa Montero Energy Corporation ja ha demanat permisos, també s’està gestant un plataforma en contra del ‘fracking’.
El Grup Parlamentari d’ICV ha presentat una proposició de Llei de prohibició de prospeccions i explotacions d’hidrocarburs per mitjà de fractura hidràulica o ‘fracking’. Segons ha explicat en una entrevista a Ràdio Berga el diputat d’Iniciativa Salvador Milà el ‘fracking’ “és un disbarat”. Ha assenyalat que és una tècnica amb “riscos i efectes ecològics importants, que malmet el subsòl”. I ha criticat que “es continuï amb una política energètica que no té futur, en comptes d’apostar per energies alternatives, d’apostar per un model energètic amb menys impacte”.