General

Tallen una branca del Pi de les Tres Branques

Castellar del Riu s’ha llevat avui amb el seu símbol mutilat. Han serrat la branca més alta del Pi de les Tres Branques, ubicat al Pla de Campllong. L’Ajuntament de Castellar del Riu, segons ha dit a Ràdio Berga l’alcalde, Adrià Solé, denunciarà els fets als Mossos, que estan investigant el cas. L’arbre ha estat tallat amb un xerrac, hi ha hagut una mala intenció per part d’un o més brètols que han volgut agredir el símbol d’unitat dels Països Catalans. Els Mossos treballen per identificar l’autor o autors.
La branca ha caigut a la carretera d’accés al Pi, i tot el matí s’ha treballat per poder alçar la branca el més sencera possible, perquè, “d’una manera o altra es pugui conservar el símbol”, ha comentat l’alcalde, que ha lamentat aquest atac al Pi de les Tres Branques. Ho ha atribuït a una “bretolada” i ha comentat que els presumptes autors no han deixat cap nota ni ningú ha reivindicat l’acció. Per l’alcalde, aquesta acció pot tenir a veure amb el procés sobiranista que està vivint Catalunya els darrers mesos. “Crec que és això perquè en l’últim aplec van fer unes pintades al pi”, ha recordat.
El Pi de les Tres Branques fa 25 metres d’alçada i té un perímetre a la base del tronc d’uns 5 metres. La Generalitat el va declarar arbre monumental el 1987. És considerat un símbol de la unitat dels Països Catalans, Catalunya, País Valencià i les Illes Balears, perquè les tres branques, fins ara, sortien simètricament d’una soca única. S’hi celebra cada tercer diumenge de juliol l’Aplec nacionalista del Pi de les Tres Branques, arbre a qui Jacint Verdaguer li va dedicar un poema.
CONDEMNA DE L’ATAC
Personalitats a títol individual i formacions polítiques han condemnat els fets a través de les xarxes socials o de comunicats. L’Assemblea Nacional Catalana, ANC, ha condemnat “el greu atemptat contra el Pi de les Tres Branques, símbol nacional de l’independentisme i d’unitat dels Països Catalans”, i ha anunciat que “treballarem per la seva restitució”.
L’Ajuntament de Berga ha condemnat l’atac violent al Pi, l’alcalde Juli Gendrau ha dit que “és inadmissible la intolerància d’alguns individus, i tal com condemnem qualsevol atac a persones, també ho volem fer a símbols com el que representa el Pi de les Tres Branques”.
Per altra banda, el PSC a la Catalunya Central ha fet públic un escrit fent palès el seu rebuig a un atac amb “connotacions clarament provocatives” i que, segons apunta, “mostra la covardia, el menyspreu i l´atac als sentiments de molts catalans i catalanes”. I afegeix: “confiem en una ràpida investigació que permeti trobar els culpables d’aquesta acció per tal que els tribunals puguin fer la seva feina i castigar una actuació tan lamentable”.
Els presidents de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d’Abadal, i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, han condemnat enèrgicament l’atac de la passada nit al Pi de les Tres Branques de Castellar del Riu. Hi veuen un rerefons polític i asseguren que l’acció vol ser una “agressió” al sentiment dels catalans i al procés sobiranista. Tots dos líders del moviment municipalista demanen a la ciutadania “estar a l’alçada” i respondre amb “més democràcia” cada actitud incívica. Buch i Vila d’Abadal adverteixen que cap atac aturarà el procés català i el camí cap a la consulta del 9 de novembre.
PRECEDENTS
L’estudiós berguedà Ramon Felipó, autor del llibre ‘Mossén Cinto i el Pi de les Tres Branques’, publicat el 2003, ha explicat a Ràdio Berga que “fa un parell d’anys al Pi Jove li van intentar fer la corretgeta (arrencar l’escorça de forma circular per impedir que la saba circuli). I al Pi Vell hi han aparegut en més d’una ocasió pintades de tipus feixista, així com danys a la placa que hi ha al monument a Verdaguer sota el pi”.

Comentaris