L’Ajuntament de Berga aparca el projecte de la Casa de la Patum

La Casa Museu de la Patum no es farà realitat aquest mandat. Aquesta era la previsió de l’equip de govern de CiU de Berga ara fa dos anys, quan fins i tot va anunciar el termini de finalització del projecte: aquest 2014. No podrà ser perquè el consistori no disposa del 100% del finançament per executar l’obra.
Una part de la subvenció amb què comptava l’Ajuntament –1,2 milió d’euros– no arribarà ni aquest any ni el que ve (provinent del Pla de Barris de la Generalitat) i per això s’ha decidit que l’obra s’aparca ‘sine die’. L’altra part de l’ajut, –1 milió d’euros aproximadament– prové de Xarxa de Municipis de la Diputació i aquests diners es destinaran ara a millores de la via pública, tal com ja es va aprovar en el ple de pressupostos de Berga d’enguany. Segons ha argumentat l’alcalde, Juli Gendrau, “si no se’ns podia garantir l’altra part dels diners per la Casa de la Patum no ens podíem arriscar, i per això vam decidir invertir els diners de Xarxa per aquest mandat a diferents obres necessàries a Berga”. (Ho ha detallat a Ràdio Berga, pots escolta l’entrevista clicant l’àudio adjunt).
La Casa de la Patum ha de ser un espai museogràfic que permeti ensenyar la festa durant tot l’any, que sigui una referència de la festa berguedana Patrimoni de la Humanitat. Aquest és el repte, però de moment fa anys que està encallat. Ens hem de remuntar al 2005: el govern del PSC i ERC va presentar un projecte per edificar la Casa de la Patum a la part nord de la Rasa dels Molins (valorada en 9 milions d’euros). Més endavant, amb CiU al govern es va descartar per inassumible i el 2009 els convergents en van presentar un altre que ubicava l’equipament a plaça del Doctor Saló-plaça de Sant Pere.
Aquest projecte redactat es va haver de retallar el 2012 perquè era massa ambiciós i no s’hi podia fer front. Aquest s’havia pressupostat en 3,5 milions d’euros i preveia enderrocar els edificis de l’Ateneu i l’Escac (a la plaça del Doctor Saló tocant a la plaça de Sant Pere) i construir-ne un de nou. El projecte escapçat costava 2 milions d’euros i contemplava rehabilitar només l’edifici de l’Ateneu. En tots aquests anys, l’Ajuntament de Berga ha invertit 650.000 euros a planificar urbanísticament i museogràficament un espai dedicat a la Patum. Uns diners que segons l’alcalde, “no s’han perdut perquè tenim un projecte sobre la taula que quan es pugui es materialitzarà. És sostenible i adequat a les necessitats, ja sigui rehabilitar l’edifici de l’Ateneu o tirar-lo a terra i tornar-lo a construir”. Aquestes seran les alternatives a plantejar quan es tingui el finançament.
La Casa de la Patum és un equipament que sectors com hostaleria i turisme esperen des de fa anys perquè serà un clar recurs turístic, però segons l’alcalde “se’ls va exposar i van entendre que iniciar les obres sense poder-les acabar per falta de pressupost no tenia sentit i era més idoni invertir-los en altres obres de manteniment de la ciutat”.

X