General

El Tren del Ciment, un recurs turístic viable i un element dinamitzador de l’alt Berguedà

El Tren del Ciment és un reclam turístic i un instrument de dinamització de l’alt Berguedà. L’aposta fa 9 anys per reconvertir l’antic tren de viatgers en ferrocarril turístic va ser un encert i la voluntat del Govern de la Generalitat és mantenir aquest tren turístic que uneix la Pobla de Lillet amb el Clot del Moro (Castellar de n’Hug), amb un recorregut de 3,5 km i amb parada a quatre estacions. Ho va dir ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, en una visita a l’alt Berguedà en motiu dels 100 anys de la posada en marxa del tren de viatgers. Va ser l’1 d’agost del 1914, quan va el conegut carrilet que funcionava com a ferrocarril industrial va començar a prestar el servei públic de viatgers.
Per commemorar l’efemèride, el conseller va pujar al trenet turístic acompanyat d’alcaldes i polítics del Berguedà, i membres de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), que gestiona el trenet. Va dir que la visita d’ahir respon a la voluntat de “confirmar el compromís de la Generalitat amb el Berguedà i la preservació d’un tren que actualment és un bon element de dinamització turística i de posada en valor del patrimoni, l’arquitectura i el teixit industrial del país”. Al Tren del Ciment hi pugen cada temporada uns 20.000 viatgers, una xifra que van valorar molt positivament tant el conseller Vila com també Pere Calvet, director general de FGC.
A banda de del viatge commemoratiu amb el tren, el conseller, el director de ferrocarrils i els alcaldes i polítics berguedans que van assistir a l’acte, van poder veure diferent material històric com la locomotora de vapor, el cotxe de viatgers, o vagons de càrrega. També van visitar l’exposició ‘Tren del Ciment, company de viatge’, una mostra itinerant que fins al 24 d’agost és a l’edifici de l’antiga estació de Guardiola de Berguedà. Una exposició que inclou un documental que recull la història del carrilet amb testimonis i anècdotes de persones que van treballar a la fàbrica de ciment i al tren. Després de Guardiola, l’exposició es traslladarà a la Pobla de Lillet, fins al 9 de novembre.

Comentaris