El govern de Berga estudia i valora la proposta de la CUP d’implantar la recollida selectiva porta a porta

L’equip de govern de Berga, de CiU, estudia i valora la proposta de la CUP d’implantar la recollida selectiva d’escombraries porta a porta per tal de fomentar el reciclatge a la ciutat. Al ple d’aquest novembre a l’Ajuntament de Berga, que es va celebrar dijous passat, la CUP va plantejar aquesta mesura per millorar en matèria de reciclatge, ja que Berga, amb una taxa del 20,46%, es troba 10 punts per sota de la mitjana catalana, que està al 30%, segons dades extretes de l’Agència de Residus de Catalunya.

La regidora de la CUP Anna Maria Guijarro va exposar que el sistema porta a porta ha contribuït a millorar les dades de recollida selectiva a tot arreu on s’ha implantat, i que seria interessant que a Berga s’hi apostés. Va posar com a exemple Tona i Santpedor, dues poblacions que fan la recollida selectiva porta a porta i que això ha permès arribar a un percentatge per sobre del 60% a Santpedor i del 70% a Tona. A més, a un i altre municipi “paguen menys de taxa d’escombraries”, va dir.

La moció que va presentar la formació, i que es va aprovar, demana que en un termini de dos anys es treballi per aplicar-ho a Berga.

 

L’alcalde de Berga, Juli Gendrau, reconeix que en matèria de reciclatge hi ha molta feina a fer a Berga, “s’ha de millorar molt”, però deixa clar que cal estudiar la viabilitat de la proposta.

 

La moció es va aprovar amb els vots a favor de CiU, la CUP i els regidors no adscrits. El PP es va abstenir perquè hi va trobar a faltar els estudis tècnics i econòmics. Amb la moció aprovada, el compromís de l’equip de govern és estudiar si podria ser una bona mesura, la recollida selectiva porta a porta, perquè els veïns de Berga reciclessin més. La CUP va incidir en el fet que “com més es recicla més s’estalvia perquè menys volum de residus entra a l’abocador i això repercuteix directament en el rebut d’escombraries, que s’abaixaria”.

 

Conscienciar dons a la ciutadania, apunta Guijarro, que també es refereix a la necessitat d’engegar una campanya informativa. A més, per premiar als ciutadans que ja reciclen, la CUP també proposa descomptes i bonificacions en la taxa d’escombraries per a les famílies que reciclin més. Una taxa que per al 2015 s’encareix una mica més del 3% passant de 109,23 euros a 112,86. És la proposta que fa el Consell Comarcal, que és qui gestiona el servei a la major part de municipis de la comarca (excepte Puig-reig, Casserres, Gironella i Olvan).