Pare Gendrau: “els frares de Sant Francesc hem deixat empremta a Berga. Dol marxar però la crisi de vocacions comporta reestructuracions”

El pare Josep Gendrau, cap provincial dels franciscans, i fill de Berga, lamenta que es quedin sense presència a Berga, després de gairebé 800 anys, però admet que no hi cap més remei: “ens dol però toca suprimir cases i ens hem hagut de fixar en la de Berga, per la poca presència de frares –n’hi ha dos i ja no és una comunitat– i la poca activitat que hi ha actualment”. I és que la crisi religiosa també és una realitat. La falta de vocacions obliga a les congregacions a reestructurar-se, tal com ha explicat a Ràdio Berga el Pare Gendrau. “No hi ha vocacions i ens hem d’unir. D’aquesta manera tenim més personal i algun dels frares joves es pot dedicar a la joventut, a fomentar vocacions”.

 

Es tanca una llarga vinculació d’aquest orde religiós a Berga. El buit dels franciscans es farà notar perquè els frares de Sant Francesc han deixat empremta a Berga. Segons el Pare Gendrau, “deixem un impacte. L’any 1958 érem més de 50 frares a Berga. També hi havia els que passaven a recaptar per les cases i les masies per col·laborar amb la comunitat i amb l’església, fins i tot quan es va reconstruir després que el 1937 Sant Francesc de Berga quedés destruït perquè s’hi volia fer un hospital. Els franciscans hem transmès als berguedans l’esperit senzill i humil, col·laborant en molts aspectes de la vida social, fins i tot en l’àmbit cultural: per exemple es va obrir una emissora de ràdio, i també al convent s’hi guardaven les comparses de la Patum infantil”.

 

El Pare Costa i el Pare Casafont deixaran el convent de Sant Francesc de Berga el 30 de novembre d’aquest 2014. Es tancarà una etapa i se n’obrirà una de nova. S’està treballant per trobar una alternativa d’ús al complex de Sant Francesc (convent, església i claustre). El Pare Gendrau ha confirmat que hi ha contactes amb entitats perquè Sant Francesc no quedi abandonat sinó que hi segueixi havent un servei de tipus evangèlic i social: “hi ha oferiments i s’està estudiants però encara no hem arribat a cap conclusió. S’està oferint a entitats cíviques, de caire social i religiós, i a veure quina determinació prenem”.