La primera donació de plasma a Berga funciona i ja se n’ha programat un nou acapte pel març

El Banc de Sang i Teixits va recollir ahir a Berga plasma de quatre donants. Es tracta del primer acapte específic d’aquest component sanguini a tota la Catalunya Central. El Banc de Sang i Teixits va optar per la capital del Berguedà per iniciar aquesta acció a les comarques centrals, amb continuïtat de cara al 2015.

De fet, ja hi ha programada una segona sessió d’acapte de plasma a Berga per al mes de març, per a la qual ja s’hi ha interessat una trentena de persones. “Caldrà fer-ne una selecció perquè difícilment podrem extreure plasma a totes, però estem contents de la predisposició dels berguedans i de la bona acceptació que ha tingut la primera donació de plasma”, ha dit a Ràdio Berga Khaled Khatib, coordinador del Banc de Sang i Teixits a la Catalunya Central.

Què és el plasma?

El plasma és un dels líquids de la sang (el 55% de la sang és plasma), és de color groguenc i conté els glòbuls vermells, les plaquetes i els glòbuls blancs. En el plasma hi ha sals minerals i gran quantitat de proteïnes que garanteixen el bon funcionament de l’organisme. Permet tractar malalties com l’hemofília i els problemes de coagulació, així com també és essencial en el cas de grans cremats o persones amb càncer, malalties de fetge, o que han patit un trasplantament. El fet que cada vegada més persones necessitin plasma a Catalunya ha fet que el Banc de Sang i Teixits organitzi campanyes específiques perquè es pugui donar plasma.

Com s’extreu?

Una donació de plasma és molt semblant a una donació de sang normal. Es fa, això sí, amb una màquina específica. I la diferència és que, a mesura que la sang surt de les venes del donant, una màquina en separa els diferents components, reté el plasma i retorna al donant els glòbuls vermells, les plaquetes i els glòbuls blancs. El procés per donar plasma és el mateix que per donar sang: respondre un qüestionari, una entrevista mèdica, fer la donació –que és més llarga, d’uns trenta minuts– i refrigeri per recuperar líquids.

Donació de sang, 160 persones

La primera donació de plasma a Berga es va fer ahir dijous al Centre Cívic (Hotel d’Entitats), coincidint amb la segona de les dues jornades d’acapte de sang. En aquest sentit, la donació de sang va comptar amb gairebé el doble de donants que en altres ocasions (exceptuant la jornada marató que sempre és més potent). Van donar sang 160 persones, de les quals una dotzena ho feien per primera vegada.

 

 

X