El berguedà Carles Cortina publica un nou llibre sobre el cerimonial de la Patum

El berguedà Carles Cortina, expert en protocol, ha escrit un nou llibre sobre el cerimonial de la Patum. L’estiu de l’any passat (2013), ja va publicar ‘La Patum i els administradors 1992-2007’, amb un recull de totes les normes de funcionament i els documents que va elaborar quan ell era al capdavant del protocol de l’Ajuntament de Berga. Aquest va ser el primer llibre sobre el protocol de la Patum, i ara tenim a les mans ‘El ceremonial de la Patum. De la procesión del Corpus Christi a la Plaça Cremada’.

PORTADA LLIBRE CORTINA PROTOCOL PATUM (Medium)Es tracta del seu treball de final de màster de Direcció de Protocol, Producció, Organització i Disseny d’Esdeveniments, que ha cursat a la Universitat Camilo José Cela de Madrid i per aquest motiu està escrit en castellà. Una obra que, tal com descriu Cortina, “a diferència del què s’ha fet sempre d’estudiar la Patum en temes d’història, de sociologia, d’antropologia, de folklore… aquest llibre analitza la Patum a través de les disciplines del cerimonial i del protocol, i al mateix temps reivindica la seva importància en l’arrelament d’aquesta manifestació eucarística en l’ànima del poble”.

Durant l’elaboració del treball va tenir l’oportunitat de coincidir amb els actuals Reis d’Espanya. Tal com detalla: “vaig fer una composició de vocació patumaire titulada ‘Princesa de Girona’ i la vaig dedicar a l’aleshores Princesa d’Astúries. La Fundació Príncep de Girona em va convidar al març en un concert a Barcelona i en acabar vaig tenir l’honor de parlar amb l’aleshores Princesa, actual Reina Letizia, i em sorprendre gratament perquè em va demostrar un profund coneixement de Berga i sobretot de la Patum, un sentiment i una admiració”, ha dit.

L’obra és una visió protocol·lària de la Patum des dels seus orígens. A partir de la institució de la processó del Corpus, Carles Cortina analitza els fets històrics, sempre des de la vessant del cerimonial i protocol. Mostra l’evolució de la Patum. En aquest sentit, en una entrevista a Ràdio Berga (la pots escoltar a l’àudio adjunt) ha deixat clar que “la Patum evoluciona però sobretot es normalitza”, referint-se, com a exemple, a la introducció de les dones a la festa, “en els últims anys, hi ha hagut un avenç en quan a la reivindicació de la igualtat entre l’home i la dona”. En aquest sentit, ha recordat que l’any 1960 vuit dones van fer un salt de maces; que l’any 2012 una dona, Susanna Barniol, va fer ballar l’àliga per primera vegada; i que enguany, una noia s’ha convertit en la primera en ser cap de colla (Jennifer Prat, de la comparsa dels àngels).

‘El ceremonial de la Patum. De la procesión del Corpus Christi a la Plaça Cremada’ és una obra que ja està editada i se n’han fet 200 exemplars. Però no es posen a la venda “pel fet que va dirigit principalment a estudiosos i professionals del protocol”, ha comentat Carles Cortina. Són exemplars que van a parar a mans molt concretes. Tot i això, ha avançat que s’està treballant per treure l’edició d’aquest llibre en català i posar-lo a la venda, de cara l’any que ve. De moment, es pot trobar a la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga i a l’Arxiu Comarcal del Berguedà. Es va presentar el passat 24 de novembre a Barcelona i se’n farà una segona presentació a Madrid.

Al final del llibre s’hi inclouen partitures i fotografies. Tal com explica, “vaig voler resumir l’esperit del llibre en so i vaig compondre una marxa processional, i aquesta mateixa la vaig convertir en un ball de gegants”. Els arranjaments musicals són del músic Sergi Cuenca. I pel que fa les fotos, són imatges antigues de les processons i de la custòdia. De fet, una icona de la custòdia il·lustra la portada, obra d’Ermínia Altarriba. I el pròleg del llibre és de Jordi Royo.

El primer llibre de Carles Cortina va tenir bona acceptació i poc temps després ha decidit treure’n un altre de la mateixa temàtica. Encara es pot escriure més sobre el protocol de la Patum? Respon que si, que la seva intenció és fer una tetralogia. “L’any que ve presentaré un altre llibre sobre el cerimonial amb la música de la Patum. I més endavant, del protocol, del cerimonial i del ritual”.

X