La Fia-faia cremarà més de 700 torxes a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola

Bagà i Sant Julià de Cerdanyola cremaran avui més de 700 faies (més de 500 a Bagà i unes 250 a Sant Julià). Com cada 24 de desembre, la Nit de Nadal, aquestes dues poblacions de l’alt Berguedà rememoren l’arribada del solstici d’hivern amb una festa que cada any té més poder d’atracció. Sobretot a Bagà, s’hi concentren baganesos, berguedans i també visitants de fora de la comarca.

Declarada Festa Nacional d’Interès Nacional, la Fia-faia té com a protagonistes les faies o torxes que s’encenen al capdamunt de la muntanya i baixen fins al poble. Es confeccionen amb una herba de tija alta que s’ha fet assecar i s’entrelliguen en si, tot un art que passa de generació en generació i fins i tot dissabte es va fer un taller a Bagà per fer aquestes torxes. Ja avui, tot a punt per l’encesa.

A Sant Julià de Cerdanyola el tret de sortida es dóna a les 6 de la tarda, que és l’hora que les torxes comencen la baixada des de la muntanya i fins a la plaça de l’església del poble, on s’hi arriba cap a 2/4 de 7 i es clou la celebració amb torrades amb allioli de codony.

A Bagà, on la festa és més multitudinària, la cita és a 2/4 de 7. Es fa la baixada de torxes enceses des de la muntanya del Siti i s’arriba al poble pels volts de les 7. Llavors comença la crema de les faies i es fa un petit recorregut des de la plaça Catalunya fins a la plaça Porxada, on se segueixen consumint les torxes fins al final. També es balla la dansa típica de la Fia-faia i en acabar es reparteix coca amb allioli de codony.

La Fia-faia està del tot arrelada i compta amb una llarga tradició, ja que ni tant sols es va deixar de fer durant la Guerra Civil. Sí que posteriorment, entre els anys 1950 i 60 hi va haver una davallada i va semblar que es podia perdre però va revifar i de mica en mica va tornar a agafar embranzida. De l’any 2000 fins l’actualitat la Fia-faia viu un moment esplendorós, ja que en els últims temps s’han recuperat aspectes com la baixada de les torxes, la recopilació de músiques, el toc de corn, i la penjada de torxes als balcons, entre d’altres. Enguany no hi ha novetats destacades, ha dit a Ràdio Berga i AquíBerguedà.cat Josep Ureña, de l’organització, sinó que se segueix la línia dels últims anys, tenint en compte que funciona bé.

De fet, la voluntat de l’Associació de la Fia-faia, és que la festa de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola arribi a presentar candidatura per ser declarada Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco, reconeixement que té la Patum de Berga. “S’està treballant en aquest projecte”, ha explicat Josep Ureña.

X