Neix a Berga l’Associació dels Amics de Sant Francesc, per gestionar l’església i el campanar un cop marxin els franciscans

Neix l’Associació dels Amics de Sant Francesc, de Berga. És un grup d’una desena de persones que s’han unit per gestionar l’edifici de l’església i el campanar, per evitar que resti en l’oblit en cop marxin els dos frares franciscans que queden al convent i que ja van anunciar la seva marxa. De fet, s’havien de traslladar a Sabadell abans d’acabar aquest any però es quedaran unes setmanes més a Berga, tal com ha explicat a Ràdio Berga i a AquíBerguedà.cat Roger Cortina, un dels membres de la nova associació (pots escoltar l’entrevista a l’àudio adjunt a la notícia). Volen deixar el futur encarrilat i per això s’ha decidit allargar una mica més la presència dels franciscans a Berga (amb el Pare Costa i el Pare Casafont), a l’espera de si sorgeix un ús alternatiu al convent per evitar que quedi tancat i en desús.

De moment no hi ha res clar, tret que s’ha optat per separar l’església del convent. Mentre que el convent es posaria a mans d’alguna entitat benèfica o alguna altra institució religiosa que potser no hi tindria presència estable però que hi podria fer activitats socials o educatives; el temple es deixa a mans d’una associació de berguedans que vol garantir que s’obri com a mínim per fer-hi quatre misses l’any, així com també podrien fer-s’hi concerts. Aquesta part ja és ferma.

Mantenir com a mínim quatre misses l’any

L’associació dels Amics de Sant Francesc, de Berga, es presentarà aquest dijous, dia de Nadal, coincidint amb una de les quatre misses que com a mínim ja es mantindran anualment: Nadal, Sant Antoni, els Elois i Sant Francesc d’Assís. Continuar-hi l’activitat és un dels objectius de la nova entitat, així com vetllar pel bon manteniment de l’església i el campanar, fent que les campanes segueixen tocant les hores.

Missa de Nadal a Sant Francesc

La missa de Nadal a Sant Francesc es manté, com cada any. Serà a 2/4 de 12 del migdia, i com és habitual s’hi cantarà ‘La Pastorel·la’, de la mà de músics i cantaires de Berga. Són persones vinculades a l’entorn de Ricard Cuadra, qui va ser un dels interessats que la missa cantada amb aquesta peça es pogués fer cada any per Nadal a Sant Francesc.

Negociacions amb entitats per la part del convent

Tot i que mor una comunitat amb prop de vuit segles de presència a Berga, ni l’Ajuntament de Berga ni els franciscans estan disposats a deixar que l’enorme presència del convent i l’església de Sant Francesc, al centre de Berga, es converteixin en un fantasma al cor del barri vell, per això a banda d’aquesta associació que vetllarà per l’església i el campanar, en paral·lel s’està en període de negociacions amb diferents entitats o associacions perquè no quedi abandonat el convent.

X