L’AquíBerguedà edita el calendari de Berga 2015 amb retrats captats per Jaume Huch i Guixer la dècada de 1920-30

Bífidus Produccions, l’empresa que gestiona Ràdio Berga, edita la revista AquíBerguedà i té aquest portal AquíBerguedà.cat, treu el calendari del 2015. Per vuitè any consecutiu, Bífidus publica un calendari de paret amb fotografies d’algun o altre fotògraf berguedà. El calendari d’AquíBerguedà es pot trobar ja, gratuïtament, als establiments de Berga i comarca que hi han col·laborat.

Enguany, les fotos que s’han escollit pel calendari són del berguedà Jaume Huch i Guixer (1880-1961), i és una col·lecció de retrats fets entre els anys 1920-30. El fotògraf Huch, de Berga, ha deixat un extens llegat de fotos, i les dues grans temàtiques de la seva obra són els retrats i les postals. El calendari 2015 se centra en els retrats.

S’han escollit 13 imatges que il·lustren el calendari (una per cada mes de l’any i la de la portada), i a més se n’ha fet una selecció més àmplia per exposar a l’Arxiu Comarcal del Berguedà. En total una trentena de fotos en les quals s’hi pot veure per exemple un grup de noies que van participar als Jocs Florals de principis dels anys 30; tres parelles d’administradors de la Patum del 1928; les filles del fotògraf jugant a les Fonts del Lledó ara fa vuitanta anys; un retrat escolar en què també el protagonista és un dels fills del fotògraf (el petit, Domènec); una foto de l’Orquestrina Tabú, el bateria del qual Joan Deu, d’Avià, encara es viu. Un testimoni molt especial amb qui hem parlat.

calendari2nencalendari1orquestrina

Exposició de fotos

La inauguració de l’exposició de fotografies, així com la presentació del calendari, es farà en un acte avui dimarts, 23 de desembre, al l’Arxiu Comarcal del Berguedà (Pavelló de Suècia), a les 8 del vespre. La mostra de fotos es podrà visitar fins al dia 30 de gener. L’horari és els feiners de 9 a 2 i de 2/4 de 4 a 6.

Pedrals i Huch detallen l’obra del fotògraf

En una entrevista a Ràdio Berga, el nét del fotògraf, Jaume Huch; i el director de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, Xavier Pedrals, expliquen l’obra de Jaume Huch i Guixer, destacant les característiques de les seves imatges:

 

 

X