La PAHC del Berguedà ocupa un habitatge de Puig-reig per a una família sense recursos econòmics

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) del Berguedà ha realitzat, aquest cap de setmana, la primera ocupació d’un habitatge desocupat al Berguedà. Ha fet costat a una família de Puig-reig sense recursos perquè pugui viure sota sostre.

Família sense recursos, al límit

La família d’Andrés Cortés (de 39 anys) i la seva dona Amparo Ortega (de 40), es trobava al límit. Són pares de quatre fills, tres dels quals menors d’edat (de 4, 10, 15 i 19 anys) i no treballen ni tenen cap ingrés perquè han esgotat l’atur i la resta de prestacions que cobraven.

pahc bergueda puigreig 1El 2009 l’Andrés es va quedar sense feina de soldador i no ha trobat res més, excepte algunes tasques esporàdiques que no li han servit per pagar les despeses. Al pis de lloguer on vivien, pel qual pagaven gairebé 400 euros al mes, devien un any i mig de mensualitats al propietari. No ho podien assumir. En van marxar i han buscat una alternativa: ocupar una casa unifamiliar ubicada al carrer de Cal Casas de Puig-reig. Un habitatge que tot i que es va acabar el 2007 no s’ha estrenat. Són cases que no es van vendre i formen part dels actius de la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb), anomenat banc dolent.

Tal com ha explicat en una entrevista a Ràdio Berga Andreu Vilardell, de la PAHC Berguedà (La pots escoltar clicant l’àudio adjunt a la notícia), aquesta família de Puig-reig es va posar en contacte amb la plataforma, s’hi van integrar, van exposar el seu cas, i tots plegats van començar-hi a treballar. “Vam utilitzar una de les branques de lluita de la plataforma que és l’Obra Social. Veient la situació insostenible en què vivien l’Andrés i l’Amparo vam decidir subministrar-los un habitatge”.

L’ocupació es va fer el passat dissabte 27 de desembre sense incidents. Sí que els Mossos s’hi van presentar i van fer les corresponents identificacions, “però és un procediment corrent”, ha dit Vilardell. A partir d’aquí, l’Andrés i l’Amparo, van seguir amb el trasllat per instal·lar-se a la que ara és casa seva. Amb l’objectiu això sí, d’aconseguir un lloguer social. “L’acció d’ocupar una casa és un mitjà per aconseguir un lloguer social. Volem donar la resposta que les institucions no donen”, ha explicat Vilardell, que ha afegit que “a Puig-reig no hi ha pisos de protecció oficial, o els que hi ha estan ocupats. No hi havia cap alternativa possible dins de la legalitat per aquesta família i per això es va fer aquesta ocupació”.

Habitatge de lloguer social

Andreu Vilardell ha remarcat que “ara lluitarem perquè l’Ajuntament de Puig-reig iniciï els passos de negociació amb Sareb perquè cedeixi habitatge de lloguer social al poble, i es busqui la fórmula perquè l’Andrés i l’Amparo hi puguin regularitzar la seva situació (el règim de lloguer social és un 30% dels ingressos de la família, en el moment que en tinguin)”.

pahc bergueda puigreig 2En paral·lel a les negociacions per tal que Puig-reig tingui habitatge de lloguer social, la PAHC Berguedà exigirà l’empadronament d’aquesta família al seu nou habitatge.

Per altra banda, Sareb pot iniciar el procés judicial contra la família. Ara bé, el temps que passa des que s’entra a la casa fins que el jutge pugui determinar que el propietari legítim és un altre, és el període que la PAHC utilitza per negociar i resoldre la situació de la família.

Altres casos

Malauradament, tenint en compte que la crisi ha passat factura a moltes famílies del Berguedà, potser aquesta ocupació no serà l’única. “Aquest cas pot fer que famílies en situació similar s’acostin a la plataforma i ens exposin la seva problemàtica. Si és així des de la PAHC buscarem solucions”, ha assegurat Vilardell. La PAHC fa assemblea cada divendres a les 7 de la tarda, a l’Hotel d’Entitats de Berga (Centre Cívic del carrer Mestre Pedret).