Amparo Ortega: “devíem 5.314 euros de lloguer”

“La situació no és agradable però no teníem cap més alternativa, ja feia mesos que no podíem pagar el lloguer del pis on vivíem” explica Amparo Ortega, la dona que juntament amb el seu marit, Andrés Cortés, i els seus quatre fills, han hagut d’optar per ocupar un habitatge en desús a Puig-reig. No treballen ni tenen cap ingrés perquè han esgotat l’atur i la resta de prestacions que cobraven. Tot i que no els havien desnonat del pis on vivien, Amparo Ortega explica que devien 5.314 euros de lloguer al propietari, qui insistia en reclamar-los els diners i a denunciar-los si no pagaven, i sense ingressos “era impossible. La situació era insostenible”, ha dit:

L’ocupació es va fer dissabte amb l’ajut de la PAHC del Berguedà (Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme). A dia d’avui ja estan instal·lats a la seva nova vivenda, una casa unifamiliar ubicada al carrer de Cal Casas de Puig-reig. Un habitatge que tot i que es va acabar el 2007 no s’ha estrenat. Són cases que no es van vendre i formen part dels actius de la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb), l’anomenat banc dolent.

pahc bergueda puigreig 1Sareb ja té constància de l’ocupació i ha començat a moure fitxa. Que negociïn amb l’Ajuntament de Puig-reig per tal de posar blocs de pisos en règim de lloguer social al servei de famílies sense recursos econòmics és el que volen l’Amparo i l’Andrés. “Nosaltres no ens volem quedar pas amb la casa actual, volem un pis per poder-hi viure sis persones, en règim de lloguer social”.

Remarca que “ara tampoc no el podríem pagar però quan m’arribi el PIRMI sí. No ens neguem a pagar quan ho puguem fer, però el què demanem són facilitats”.

Volen que el seu cas obri un procés per millorar la seva situació i la d’altres famílies que es troben com ells. A Puig-reig actualment no hi ha pisos de protecció oficial i els que hi ha estan ocupats.

Com es viu sense ingressos?

L’Amparo reconeix que és molt dur sortir d’una situació com la que viu la seva família. No poder pagar el lloguer del pis era un problema, però a més a més han de fer front a la resta de despeses mensuals d’una llar amb sis persones. Com s’ho fan? Així ho ha relatat a Ràdio Berga i a AquíBerguedà.cat: “Jo abans d’esgotar els 426 euros d’ajuda familiar i amb el suport del meu germà petit vaig anar a Barcelona a comprar gènere per vendre i ara venc roba que tinc. A part, l’assistenta social de Puig-reig ens dóna 60 euros al mes per comprar aliments frescos, així com també ens ajuden amb els rebuts de la llum i l’aigua. I Creu Roja també ens facilita menjar. I si necessitem roba i calçat pels fills també hi ha famílies del poble que ens ajuden”.