La Mancomunitat per la Biomassa preveu que la central per vendre calor al polígon de la Valldan es comenci a construir al juny

La Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa preveu que la central per vendre fred i calor a les empreses del polígon de la Valldan pugui començar a construir-se al mes de juny, segons ha explicat el seu president, Jesús Calderer, a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat. Ara per ara, se n’està redactant el projecte executiu, que podria haver-se enllestit per sortir a concurs públic ja a final de març. Es tracta del projecte de creació d’una central de biomassa, d’uns dos megawatts (mw) de potència, que vol vendre energia calorífica, i també fred, a les empreses del polígon de la Valldan a través d’una xarxa de canonades i que d’inici comptaria amb l’interès d’una gran empresa amb qui s’hauria tancat un preacord. Un pas que, segons ha explicat el president de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa, faria ja d’entrada viable el projecte. La mancomunitat, a més, ha establert contacte amb d’altres empreses del polígon que també hi estarien interessades i amb les que s’estaria negociant, motiu pel qual els responsables de l’entesa no n’han volgut desvetllar més detalls. La xifra, però de moment, és “de quatre o cinc empreses que podrien voler comprar energia a la central de la mancomunitat”, ha dit Calderer.

Jesús Calderer ha expressat la seva convicció que la central de biomassa pot fer les empreses del polígon de la Valldan més competitives, pel fet d’haver d’assumir menys costos derivats del consum de calor o fred. Però també pot fer que aquest polígon esdevingui un pol d’atracció per d’altres empreses “per les que resoldre el consum energètic de forma econòmica sigui important, i que vegin amb bons ulls instal·lar-se al Berguedà”.

Jesús Calderer, de fet, ha destacat les oportunitats que pot generar la biomassa a les empreses amb un exemple concret: Ha remarcat que l’empresa Liven, també situada al polígon de la Valldan, ja funciona amb caldera pròpia.

El darrer ple de l’Ajuntament de Berga va aprovar per unanimitat la cessió a la mancomunitat d’uns terrenys propietat de l’Ajuntament de Berga, per a construir-hi aquesta caldera que podrà subministrar calor a les empreses del polígon que ho sol·licitin. Es tracta d’una iniciativa que serà possible gràcies a una subvenció d’1,5 milions d’euros de la Diputació de Barcelona, i sobre la qual els tècnics ja treballen hores d’ara per redactar el projecte executiu. L’actuació ha d’estar acabada aquest any 2015.

La ubicació de la parcel·la, de 528 metres quadrats, que l’Ajuntament de Berga – que forma part de l’entitat – ha cedit a la Mancomunitat per la Biomassa es troba situada, concretament, al Camí de Garreta 38 bis de Berga.

La construcció i posada a punt, que podria començar a l’estiu; de fet, no suposa una actuació gaire complexa. “Es tracta sobretot de la instal·lació d’una gran maquinària que és l’element principal de la central”, ha concretat Jesús Calderer.

La central crearà uns 40 llocs de treball

La central de biomassa pública berguedana farà possible la producció de fred i calor amb la fusta dels boscos de titularitat pública dels municipis que configuren la mancomunitat. S’hi faran dues xarxes de canonades, per a què hi circuli l’aigua i l’oli tèrmic, i la calor i el fred que es produeixin es vendran a les indústries que hi estiguin interessades, segons quina sigui la seva necessitat. L’alcalde Juli Gendrau va valorar, de fet, al darrer ple que el benefici anual que s’obtindria gràcies a la central pública podria ser d’uns 700.000 euros. “Es genera calor com es fa amb el gas natural o el gasoil, però l’estella és més barata; d’aquí ve l’estalvi i el guany que genera”,  ha explicat Calderer.

La central crearà 40 llocs de treball, la majoria d’aquestes posicions “al bosc, on s’obtindria la fusta”, ha afegit Jesús Calderer.

Formen part de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa set municipis de la comarca que tenen boscos públics gestionats per la Generalitat. Es tracta de Berga, Cercs, Saldes, Bagà, Gisclareny, Gósol i la Pobla de Lillet.

X