Els templers retornen a Bagà el 14 i 15 de març

Bagà acull al mes de març una jornada templera amb la participació d’entitats no només del territori català, sinó també amb presència de templers de València i Castelló, així com d’Andorra.

Aquesta és, de fet, una celebració que enguany arriba a la seva setena edició i que tindrà lloc a la vila de Bagà el cap de setmana del 14 i 15 de març. S’hi faran lluites medievals; jocs, per a grans però també per petits; i concerts. I a més hi tindran lloc recreacions de l’època dels templers i xerrades pensades per a explicar a tothom la importància històrica d’aquesta figura i el seu paper a l’edat mitjana.

El dissabte 14, la majoria de les activitats es duran a terme a la plaça Porxada, al nucli històric de Bagà. El diumenge, d’altra banda, hi ha una bona quantitat d’actes programats a l’ermita de la verge de Paller.

S’ordenaran nous cavallers i dames, es recordarà la crema de l’últim gran mestre Jacques Bernard de Molay a la plaça Porxada, acompanyats del correfoc a càrrec dels Diables del Clot de l’Infern de Puig-reig, i es farà un sopar de germanor amb trobadors i relats medievals. També hi haurà conferències de caire històric que es faran a la sala d’actes del parc natural Cadí – Moixeró.

Es busca, segons expliquen fonts de l’organització, presidida per José Luis Ruiz: “Explicar a tothom la importància que tingué, a l’època medieval, l’Orde del Temple”. Però també oferir activitats lúdiques amb que hi puguin gaudir grans i petits.

Voluntat de créixer

Qui ho organitza és l’Associació de Templers del municipi. El seu president José Luis Ruiz remarca que en properes edicions la intenció és créixer i convidar entitats de França i del País Basc.

L’entitat defensa que Hug de Pinós de Bagà podria haver estat el fundador de l’Orde del Temple, una de les més famoses ordes militars cristianes de l’Edat Mitjana que es va mantenir activa durant poc menys de dos segles.

X