Ligia Correa, del Voluntariat per la Llengua: “Es fa difícil practicar el català perquè, si ets de fora, molta gent insisteix en parlar-te en castellà”

Des de Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat ens hem sumat aquest dilluns al projecte ‘L’Avui fa el Demà’; una iniciativa que neix de la necessitat expressada per la Taula de Nova Ciutadania –formada per entitats, tècnics municipals i polítics de govern i oposició de l’Ajuntament de Berga– de portar a terme més esforços en termes de comunicació en l’àmbit social. En aquest sentit, ‘L’Avui fa el Demà’ és, doncs, un projecte de comunicació que té diferents objectius: Donar a conèixer a través dels mitjans de comunicació locals realitats que treballen per a la cohesió social, donar valor a les diferents activitats que es porten a terme a la ciutat, fomentar l’empatia entre els espectadors per tal de fomentar la cohesió social al municipi i promoure la consciència que s’estan posant les llavors per un futur més cohesionat.

PIC002198 CPNLAmb aquest objectiu han passat avui pels estudis de Ràdio Berga, l’Àngels Pons, la Ramona Vall-lamora, que són professores de català i responsables del Servei de Català del Consorci per a la Normalització Lingüística, l’Aura Ligia Correa, alumna del consorci i aprenent del Voluntariat per la Llengua; i l’Alpha Diallo i la Julita Arranz, que formen part, per la seva banda, del programa Voluntariat per la Llengua.

L’Aura Ligia Correa és nascuda a Colòmbia, però des del 1999 viu al Berguedà. Ella és alumna del Consorci per a la Normalització Lingüística des de fa 3 anys i durant aquests 3 anys ha fet 7 cursos. Al mateix temps forma part del programa Voluntariat per la Llengua (VxL), com l’Alpha i la Julita, que són parella lingüística des de fa 1 any.

L’Alpha Diallo. Té 19 anys. Va néixer a Guinea i va passar la seva infantesa a Costa d’Ivori. Ara viu a Gironella. Va arribar a Catalunya fa 6 anys. Va fer l’ESO a l’Institut Pere Fontdevila i actualment fa un mòdul d’electromecànica a l’Institut de Berga. Com l’Aura Ligia participa en el programa Voluntariat per la Llengua com a aprenent.

Finalment, la Julita Arranz és de Berga, però ara viu a Gironella. Estudia i treballa, i participa com a voluntària en el programa Voluntariat per la Llengua.

PIC002204 CPNLTots ells han explicat en antena la seva experiència a l’hora d’aprendre català, o bé en el cas de les professores del consorci o de la Julita, el seu punt de vista sobre aquests programes i la importància de poder-hi fer voluntariat per donar un cop de mà amb la llengua als nouvinguts. D’entre les diferents veus, un punt en comú, tal i com avisa Ligia Correa: “Si ets de fora, es fa molt difícil practicar el català al carrer, perquè la majoria de gent insisteix en parlar-te en castellà”. Per això creu que “aquests programes del Consorci per la Normalització Lingüística són molt necessaris per a la integració dels nouvinguts”.

Paral·lelament, el 28 de març al matí en el marc de la Fira d’Entitats i de Cooperació des del Consorci Per la Normalització Lingüística es fa una crida als participants del programa a fer l’activitat tastets de llengua, que també ens han detallat. “Tothom hi és convidat”, ha reiterat Àngels Pons.