El Berguedà s’afegeix a l’oferta de Formació Professional Dual de la Catalunya central, amb tres cicles d’aquest tipus

El Departament d’Ensenyament ha presentat aquesta tarda de dimecres, al Teatre Municipal de Berga, la nova oferta formativa de Formació Professional (FP) que s’implanta amb la modalitat dual a tres instituts del Berguedà: a l’Institut Guillem de Berguedà, a l’Escola Xarxa i a l’Institut de Puig-reig. Es tracta d’una oferta que fins ara no existia a la comarca però per la que ja es podia optar a zones properes com el Bages, Osona o també el Solsonès. L’alcalde de Berga, Juli Gendrau, ha qualificat, de fet, “de dia històric” la presentació de la nova possibilitat de formació, que a partir del curs 2015/2016 oferirà ja el Berguedà.

DSCF4789La Formació Professional Dual que s’està aplicant a Catalunya des de 2014 s’inspira en l’FP de països com Alemanya, Àustria o Suïssa; però adaptat, és clar, a la realitat catalana. Segons ha explicat Josep Ramírez, director dels Serveis Territorials d’Ensenyament de la Catalunya central.

En aquest sentit, el model català es basa en la dualitat de llocs de l’aprenentatge; és a dir, alterna la formació al centre i l’activitat formativa i productiva a l’empresa. L’estada a l’empresa es divideix en dues fases: en la primera, l’alumne s’hi incorpora per desenvolupar unes pràctiques i adaptar-se al funcionament de l’empresa; i en la segona, s’inicia l’estada remunerada en modalitat de contracte o beca, atenent als criteris d’accés prèviament acordats entre l’empresa i el centre de formació. “És com encaixar un trencaclosques”, ha considerat Ramírez, que ha explicat, que per això, “s’ha hagut de treballar i tenir moltes converses amb empreses i institucions abans de poder presentar aquesta modalitat a la comarca”.

L’objectiu d’aquesta formació és millorar la motivació, l’aprenentatge, el rendiment i l’ocupabilitat de l’alumnat; i pel que fa a l’empresa, busca atreure alumnat cap a especialitats poc demanades, a la vegada que li permet formar en les pròpies instal·lacions i cultura de la mateixa i adaptar els continguts, entre altres avantatges.

DSCF4792Així doncs, amb el treball de col·laboració i cooperació entre el Departament d’Ensenyament; l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i els ajuntaments de Berga i Puig-reig; així com del sector empresarial del Berguedà – amb la implicació de la Cambra de Comerç de Barcelona, l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà, i l’Associació d’Hostaleria i Turisme del Berguedà –  el proper curs escolar 2015 – 2016 ja es podrà impartir formació dual d’aquest tipus.

Concretament, aquesta oferta es podrà trobar a l’Institut Guillem de Berguedà, l’Institut de Puig-reig i l’Escola Xarxa de Berga.

A l’Institut Guillem de Berguedà, en aquesta línia, es podrà cursar el Cicle Formatiu de Grau Superior de Promoció Turística, Màrqueting i Publicitat, “per capacitar l’alumnat per definir i donar a conèixer els recursos turístics del territori i saber-los promocionar”. L’Escola Xarxa de Berga oferirà el Cicle Formatiu de Grau Superior d’Administració i Finances, “per capacitar l’alumnat en l’administració i gestió en una petita i mitjana empresa”. I finalment, l’Institut de Puig-reig impartirà el Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Elaboració de Productes Alimentaris, que “permetrà formar en elaboració de productes alimentaris i transformació alimentària”, segons han explicat a la presentació els seus respectius responsables.

DSCF4800L’acte ha tingut la participació, doncs, de Montse Gorchs, directora del Guillem de Berguedà; Xavier Güell, director de Xarxa; i Dolors Uriz del centre puig-reigenc. A més a més també hi han intervingut l’alcalde de Puig-reig, Antoni Clement; i el president del Consell Comarcal, Sergi Roca, que ha destacat la importància de la col·laboració entre el sector públic i privat i ha recordat “la importància de la formació per fomentar la cohesió social”.

FOTOS: Presentació de la Formació Professional Dual al Berguedà, al Teatre Municipal de Berga. AUTORA: Pilar Màrquez