El deute i la necessitat de dinamitzar el barri vell marca l’últim debat electoral de la campanya a Berga

Berga ha viscut aquest dijous al vespre l’últim debat electoral abans de les eleccions del proper diumenge 24 de maig. Un debat, amb els 5 candidats a l’alcaldia, que ha tingut diversos blocs i que ha començat amb economia. Ha estat llavors quan s’han fet evidents les primeres diferències entre partits. “El deute és important però el tenim encarrilat”, ha defensat Antoni Biarnés (CiU). Montse Venturós, cap de llista de la CUP ha retret llavors a l’alcaldable de Convergència que parlés d’una reducció del deute d’1,8 milions l’any 2013 i de gairebé 700.000 euros l’any 2014, diferint d’aquests números. “Vostè ha dit que l’any 2013 el deute es va reduir en 1,8 milions d’euros, però les dades de l’Ajuntament parlen que del 2012 al 2013, aquest es va reduir només en 300.000 euros; i entre el 2013 i el 2014, en 200.000 euros”, l’ha interpel·lat Venturós, que ha posat així en entredit les dades que havia donat d’entrada Biarnés. “Tenim un problema gravíssim amb el deute”, ha remarcat la cap de cartell de la CUP.

DSCF4887“El paper tot ho aguanta, depèn de qui fa les dades”, ha intervingut llavors Ermínia Altarriba (ERC) davant el dubte de quina era la procedència de les diverses xifres que s’estaven donant. “Depèn de com s’expliquen perquè com sabem tots: al deute total, si l’hi treus el que és pendent de pagament, et queda el que és el deute real”, ha matisat Biarnés. Un deute real que, precisament, Biarnés ha coincidit amb Venturós que se situaria a l’entorn dels 10’5 milions. Encara que, i en aquest sentit, la cap de llista de la CUP ha destacat que la xifra de deute total se situaria sobre els 18 milions d’euros. Motiu pel qual ha fet patent que no entenia “on és la rebaixa de deute en aquests anys”.

Emprenedoria i diversificació

Encara en àmbit econòmic, cada candidat ha pogut explicar quines són les seves propostes per la ciutat. Quant a les dades que s’han donat, s’hi ha dit que enguany hi ha 130 aturats menys que el 2011 (en són 1.344 en l’últim recompte del mes d’abril); però també 700 persones menys al cens i 60 empreses menys. Joan Torres (ICV), que de fet ha estat el primer en parlar, ha assegurat que “si ho apostem tot al turisme no anem bé”. I ha ressaltat que “calen mesures concretes en l’àmbit econòmic” i no “brindis al sol”.

Així ha parlat de la necessitat que, per exemple, a Berga es pugui cursar un grau de formació professional de comerç. “També caldria potenciar l’alberg i l’inici del Camí dels Bons Homes”, ha afirmat.

DSCF4918Per Ermínia Altarriba (ERC), el que l’Ajuntament de Berga “té més verd” és el pla de tresoreria. Altarriba ha destacat que les apostes del seu programa són els eixos ‘Berga, Ciutat Saludable’ i ‘Berga com a Capital de la Cultura Catalana’ i ha dit també que Esquerra parteix de la base que “amb el nou país, millorarem el finançament dels ajuntaments”. Així mateix, ha assenyalat que caldrà continuar aplicant “el pla de contenció, amb què el deute s’haurà eixugat en uns 8 anys”. Per Altarriba, en el seu moment “i fins que l’estat espanyol no va obligar, es va trigar massa a tenir-lo”. En la part econòmica, Rosalia Monroy (PSC) ha parlat, així mateix, de potenciació “dels polígons industrials” i d’ajudes a l’emprenedoria. “Amb baixada d’impostos, per exemple”, ha remarcat.

La importància del barri vell

DSCF4899Al segon bloc, i pel que fa el manteniment dels carrers de la ciutat i infraestructures necessàries per Berga, Joan Torres (ICV) ha apuntat que “el barri que està pitjor, el que està més deixat, és el de Santa Eulàlia, que necessita una actuació clara i concisa”. En aquest sentit, ha recordat que “amb els 400.000 euros de la subvenció que ha servit per fer les obres del Vall, s’haurien pogut fer treballs d’asfaltatge a Berga durant almenys 4 anys”. En la mateixa línia, Ermínia Altarriba d’ERC ha demanat un pla de previsió acurat, tenir ben clar quines partides s’hi dediquen “perquè no tenim els carrers ben arreglats, per tant aquestes són errònies”. En aquest bloc, Montse Venturós ha assenyalat el barri vell com a primer “bastió” de la CUP, que aposta per la seva dinamització. “A Berga no li calen grans equipaments, sinó gestionar els que ja tenim”, ha apuntat. Per contra, Altarriba d’Esquerra ha vinculat l’aposta per aquesta zona de Berga amb el seu projecte de Centre d’Interpretació de la Cultura Popular Catalana, que hauria “de transformar” la part nord de la Rasa dels Molins.

DSCF4897Antoni Biarnés (CiU) ha destacat que “en el que és manteniment de la ciutat hi hem de fer més èmfasi, i en aquest 2015 la partida del pressupost ha estat de 4 milions que ja és important”. Sobre infraestructures, ha assegurat que es reclamarà la necessitat de l’estació d’autobusos a la Generalitat; i en barris, ha parlat de les actuacions a la Casa de la Patum – el futur centre de la festa a l’Ateneu, pel qual calen recursos externs – i a Sant Francesc “com un plus al barri vell”. I ha mencionat la necessitat “de millorar” en civisme. “Sent molt més contundents, institucions i ciutadans, per no permetre les conductes incíviques”, ha assenyalat.

DSCF4915Finalment, en el tercer bloc, s’ha debatut sobre sanitat i recursos socials, un temps del debat en què l’Hospital Sant Bernabé ha estat protagonista. Montse Venturós (CUP) ha posat de rellevància “la defensa de la sanitat pública” de la seva formació. “Per nosaltres, la fundació privada que proposava CiU en la darrera legislatura era un atac fonamental als drets bàsics i als serveis públics que hem construït entre tots i totes al llarg d’aquest temps”, ha exposat Venturós. Al respecte, Biarnés ha assegurat que no es podia confondre “fundació privada amb privatització, que és com confondre polítiques socials amb socialització, no té res a veure”. Per Biarnés “el control públic” hi seria igualment. En aquest apartat, Venturós ha dit que “aprimarien” l’estructura de gerència de l’hospital.

Model gerencial al consistori

DSCF4929En el torn de preguntes, en els que se’ls ha fet arribar les preguntes dels ciutadans que havien enviat per escrit i també a partir de diversos vídeos, s’han discutit d’altres qüestions. També l’aposta d’Antoni Biarnés (CiU) per un model gerencial de l’Ajuntament. Biarnés ha defensat que el sou d’aquest gerent haurà de ser “d’entre 70.000 i 80.000 euros anuals, si volem que algú estigui motivat a venir aquí a fer aquesta feina, amb el perfil que requerirem d’expert en gestió pública”. Uns diners que s’hauran de pagar “a base de recuperar, per exemple, els diners que puguin haver-hi de determinades jubilacions”.

En les preguntes, entre d’altres, també s’ha preguntat a Ermínia Altarriba (ERC) per la seva marxa del PSC a ERC, i Rosalia Monroy dels socialistes l’ha interpel·lat al respecte del centre d’interpretació de la Rasa dels Molins, que ha recordat que és un projecte que va sorgir en un mandat del PSC, el 2003 – 2007. I s’han tractat, a més, d’altres qüestions com la judicialització de les concessions, o el futur del Tossalet.

El debat organitzat per l’AquíBerguedà i Ràdio Berga ha tingut lloc a la plaça del Forn, i ha estat moderat pel periodista i director de La Tribu de Catalunya Ràdio Xavi Rosiñol.

FOTOS: Imatges del debat entre els 5 candidats a l’alcaldia de Berga. AUTORA: Pilar Màrquez

X