Una planta pilot de biomassa i metà, una possible alternativa per la Central de Cercs

L’Agència de Desenvolupament del Berguedà i l’Ajuntament de Cercs estan participant, juntament amb l’Institut de Recerca d’Energia de Catalunya IREC, en la concepció d’un projecte europeu al voltant dels espais de la central tèrmica de Cercs. El projecte plantejaria la concepció d’una planta pilot-assaig en temes de biomassa i metà sintètic en l’espai de Cercs, segons ha explicat Jesús Calderer, vicepresident segon de l’Agència de Desenvolupament i tinent d’alcalde de Cercs, en una conversa aquest matí amb Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat. “S’està acabant de redactar tot el projecte i es presentarà a unes ajudes europees; i a més es parlarà amb empreses, com Gas Natural que està interessada en tot el que fa referència a temes d’investigació; així que si acabem de reunir aquests dos requisits – suport europeu i de l’àmbit privat -, el projecte serà una realitat”, ha dit Calderer.

L’objectiu del treball és l’impuls de noves tecnologies de futur i l’atracció d’un projecte singular de producció de metà sintètic, metanol o altres productes amb valor afegit; a partir d’una combinació aproximada al 70% de biomassa forestal i al 30% de biomassa de fangs de depuradora, de matèria orgànica i de purins. La finalitat del projecte és que a partir de la biomassa existent al Berguedà es creï biogàs, a partir del que es podrà produir metà sintètic o biometà com a font d’energia renovable.

La conversió d’energia procedent de fonts renovables en biometà és un mètode eficient d’emmagatzematge d’energies alternatives aprofitant la pròpia infraestructura de la xarxa de distribució, ha relatat Calderer.

Aquest projecte, segons ha defensat Calderer, s’emmarca en el “consens polític” existent a la comarca sobre el futur de la central: cap a la implantació d’indústries i d’un centre d’investigació en energies alternatives, així com pel desenvolupament de noves activitats energètiques que provoquin noves oportunitats pel territori. De la mateixa manera, el projecte s’adapta a les noves línies de prioritat d’actuació europees pel període 2014-2020, amb l’objectiu de disminuir la importació de combustibles fòssils, mitigar el canvi climàtic i reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle.

Podeu escoltar, a continuació, la conversa sencera amb Jesús Calderer.

X