ERC decideix quedar-se a l’oposició i permetrà que la CUP formi govern en minoria a Berga

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) es quedarà a l’oposició i no impedirà que la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) formi govern en minoria. Així ho han explicat els seus responsables als mitjans aquest divendres en una roda de premsa. La seva cap de files, Ermínia Altarriba, acompanyada de Jaume Giménez i Queralt Fernández, ha reiterat que “els ciutadans han parlat i han decidit donar la responsabilitat de formar govern a la CUP”. Així que ha assegurat que “com no podia ser d’una altra manera, nosaltres creiem que hem de respectar aquesta decisió”. La cap de llista republicana ha relatat que van reunir-se aquest dijous amb membres de la Candidatura d’Unitat Popular, que per acord d’assemblea van reiterar que volen formar govern en minoria.

Per tant, tot i que Esquerra es va oferir “per ajudar a formar un govern més estable, amb més fortalesa”; la CUP no va acceptar en cap moment aquest oferiment. “Ells sempre fan bandera de la participació, i creiem que la participació i el diàleg, amb qui primer s’ha d’exercir és amb els que han obtingut el suport i el mandat dels ciutadans: els altres grups polítics”, ha defensat la responsable d’ERC. “Falta una mica de voluntat de parlar amb els altres grups”, ha dit.

Altarriba ha volgut destacar que ERC va oferir-se per formar un govern “més estable”. I ha matisat que “sense obviar la legitimitat de la CUP, no és el mateix governar amb un programa que ha rebut el 34% dels vots que fer-ho amb la suma de tots dos, sumant-hi el 14% i escaig dels republicans, que hagués representat gairebé el 50% de dues formacions que aposten pel canvi a la ciutat”. De totes maneres la cap de cartell d’Esquerra ha dit que “no serà per ERC que la CUP no pugui formar govern: ens hem ofert i no han considerat un acord, però no posarem cap pal a la roda perquè puguin governar amb minoria”. De manera que ha descartat clarament que la seva formació pogués arribar a un acord amb Convergència i Unió (CiU).

DSCF4984Ermínia Altarriba es reunirà “per cortesia” amb Antoni Biarnés (CiU) aquest dissabte, però la decisió està presa: No hi haurà pacte amb un partit que sí que creuen que “ha estat derrotat” als comicis del 24M a Berga.

En la reunió amb la CUP, Altarriba ha dit que la seva intenció de negociar “era plantejar el programa per davant de tot: les estratègies i la planificació, el què farem i com ho farem, sense posar per endavant ni regidories ni tinencies d’alcaldia”. Esquerra opta, per tant, per quedar-se a l’oposició: “Farem una oposició constructiva, però alhora fiscalitzant l’acció de govern, sent crítics i aportant propostes alternatives”.

DSCF4986“Hem fet el pas de donar la mà estesa a la CUP, no s’ha considerat així; de manera que s’obre la possibilitat que governin sols”, ha insistit Ermínia Altarriba.

Ermínia Altarriba també ha posat en valor que la reunió amb la llista més votada va ser “molt correcta, amb un to molt dialogant”, però ha dit que no es va arribar a aprofundir en un possible pacte perquè, d’entrada, la Candidatura d’Unitat Popular va descartar-ne la possibilitat. “La nostra responsabilitat, la que ens han donat els ciutadans, passa per establir ponts de diàleg amb la formació que té la responsabilitat de governar”, han defensat els representants del partit al respecte dels motius de la trobada. Altarriba ha considerat que “els hem estès la mà” i ha lamentat la negativa explícita de la CUP.

En el plenari de constitució dels ajuntaments, el 13 de juny,  Ermínia Altarriba ha dit que encara han de parlar sobre si s’abstindran o votaran a favor de Montse Venturós. De totes maneres amb la decisió d’ERC, i després que tant el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) com Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) – ambdós amb un regidor cadascú – ja hagin afirmat que estaven a favor de deixar governar la CUP; el camí cap a l’alcaldia de Montse Venturós sembla més clar.

FOTOS: Roda de premsa d’ERC, aquesta tarda. AUTORA: Pilar Màrquez

X