Borredà, Societat

Borredà assumeix la neteja del tram protegit de la Riera de Merlès pel que queda d’estiu

Borredà assumeix la neteja del tram protegit de la Riera de Merlès pel que queda d’estiu

A la vista del gran nombre de visitants en el principal tram de la Riera de Merlès, entre l’Hostalet (Les Llosses) i Sant Cristòfol (Santa Maria de Merlès), l’Ajuntament de Borredà es farà càrrec de la neteja del mateix, de manera provisional, pel que queda d’estiu. Aquest és l’acord a que s’ha arribat amb l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, organisme que coordina les actuacions sobre aquesta Riera.

En les darreres visites realitzades per l’alcalde Joan Roma, aquest explica que ha pogut comprovar “com la immensa majoria d’usuaris té un comportament exemplar; però una petita minoria continua tirant les deixalles a peu d’aparcament o en qualsevol racó de la riera, fins el punt de que el passat dijous l’acumulació de deixalles en mitja dotzena de llocs va fer aconsellable enviar un equip de neteja de manera urgent, per iniciar el cap de setmana en condicions adequades”.

IMG_5474A partir d’avui, cada dilluns un equip de 3 persones, procedents del Pla d’Ocupació, finançat per la Diputació de Barcelona que donen servei a tasques de manteniment dintre del nucli urbà de Borredà; es desplaçaran així a la Riera de Merlés, per procedir a la neteja d’uns 12 quilòmetres del tram, sotmès a protecció especial.

Aquest equip netejarà els espais d’estacionament, principals focus de deixalles abandonades, i baixaran als gorgs principals per treure les deixalles dels llocs més inversemblants.

Joan Roma ha volgut també remarcar que en les darreres dues visites d’inspecció, dijous passat i ahir diumenge, hi ha pogut constatar “un progressiu interès per deixar els llocs nets”, i ha elogiat “la campanya de conscienciació, senyalització i sanció dels comportaments inadequats”.

Prohibició de circulació d’autocars

L’Agència de Desenvolupament del Berguedà procedirà a col·locar la senyalització de prohibició de circulació d’autocars en tot aquest tram. “Pot semblar increïble que un autocar s’atreveixi entrar en un camí rural asfaltat, però ha passat”, ha posat de relleu Roma. I igualment es col·locaran senyals per recordar als visitants la necessitat de fer servir els punts de recollida de deixalles on hi ha els corresponents contenidors. Aquestes son les decisions preses en la darrera de les reunions fetes, “i així es donarà compliment a totes les actuacions acordades”, segons ha detallat Roma.

Tasca policial “excel·lent”

DSC00087L’alcalde de Borredà ha elogiat també la tasca “excel·lent” dels Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals. Per part del cos policial català, “m’he trobat una patrulla procedent de l’àrea de Girona, especialitzada en protecció del Medi Ambient, que m’ha detallat la coordinació i serveis duts a terme des de l’inici de la campanya de vigilància i en acord amb els mossos de l’àrea del Berguedà”, ha dit Joan Roma. Pel que fa els Rurals, la mobilització ha estat igual de programada, “oimés quan s’havia decretat el nivell 2 del pla Alfa”, ha posat en valor el batlle.

Roma ha afirmat, així mateix, que “estem aconseguint canviar el comportament dels visitants de la zona, en observar amb rigor la limitació de velocitat i estacionament; i ser conscients de que no es pot embrutar impunement, i cal reduir la pressió en una riera en la que també descendeix el cabal d’aigua, resultat de la falta de pluges i una calor d’una intensitat mai vista”.

FOTOS: Imatges de la Riera de Merlès i de les tres persones que s’ocuparan de la neteja de la mateixa, a la part superior. A l’interior de l’article, deixalles acumulades abans de la tasca de neteja i persones gaudint d’aquest espai natural. AUTOR: Joan Roma/Cedides

Agents rurals Deixalles Mossos d'Esquadra Neteja Protecció del medi ambient Riera de Merlès Visitants

Estic amb tu

Comentaris

  • Esteve Amills Sisó

    Ja en va aprenent, l’aRcalde en el seu blog de avui, ja no parla de “inspeccions”, o deixa per la policia, que es a qui li correspon.
    Parla de VISITES, que es el que vaig dir que era el correcte.
    Menys mal que l’anem reconduint !!!.