Borredà, Societat

Joan Roma: “Hem d’aconseguir que la presència de persones a la Riera de Merlès es redueixi en un 70 o 80% els propers anys”

Joan Roma: “Hem d’aconseguir que la presència de persones a la Riera de Merlès es redueixi en un 70 o 80% els propers anys”

L’alcalde de Borredà, Joan Roma, ha realitzat els darrers quinze dies diverses visites a la Riera de Merlès. En la darrera de les quals, el consistori ha pres la determinació d’encarregar-se de la neteja del tram protegit d’aquest espai. S’ha arribat a un acord amb l’Agència de Desenvolupament del Berguedà; perquè una petita minoria “continua tirant les deixalles a peu d’aparcament o en qualsevol racó de la riera, fins el punt que el passat dijous l’acumulació de deixalles en mitja dotzena de llocs va fer aconsellable enviar un equip de neteja de manera urgent, per iniciar el cap de setmana en condicions adequades”. Més enllà de l’acumulació de residus, però, hi ha un aspecte de fons que preocupa el territori respecte aquesta riera. Es tracta de la massificació de visitants que reben els diferents trams de la mateixa cada setmana durant l’estiu. “Hi ha una intensitat massa gran de presència humana, almenys en uns 20 quilòmetres de la riera”, ha considerat en aquest sentit l’alcalde de Borredà.

L’objectiu seria que, si ara en un cap de setmana hi ha 2.500 o 3.000 persones en 15 o 20 quilòmetres de la Riera de Merlès, en un termini de 2 o 3 anys; s’aconseguís reduir aquesta massificació fins a les 500 persones cada cap de setmana. “No pot ser que qualsevol dia d’agost, s’arribin a comptar més de 700 visitants diaris en aquests punts de bany”, ha relatat Roma. “La reducció hauria de ser d’un 70 o 80% respecte les persones que van ara a la riera, si no volem que l’entorn natural es vegi amenaçat”, ha conclòs.

DSC00083 (Medium)L’alcalde de Borredà ha alertat “del perill” per la supervivència de la fauna i la flora amb aquesta quantitat de visitants, i ha assegurat que els batlles de la zona ja han demanat “fer un pla especial des d’on neix la riera fins on mor, i que tothom hi tingui un comportament exemplar”.

“Estem en ple mes de juliol i amb unes temperatures realment molt altes, i fins i tot per aquestes dates, podem constatar que l’ocupació de la riera és molt elevada. Ho és pot ser menys en un tram de més al nord cap a les Llosses i Sant Jaume de Frontanyà; però molt intensa en el tram intermig que toca als termes municipals de les Llosses, Borredà, La Quar i Santa Maria de Merlès”, ha constatat Joan Roma.  Roma ha dit que la preocupació però, no és només per la desena de quilòmetres protegits sinó per un tram de més de 20 quilòmetres. “Amb l’aparició de la crisi vam veure créixer el nombre de persones que hi anaven a passar estones de forma lúdica a l’estiu”, ha relatat Roma.

Valoració positiva sobre la senyalització

De totes maneres, per Roma, “el resultat de la senyalització que s’ha dut a terme enguany, de la vigilància i de la possibilitat de sancions, han despertat sí una especial atenció i una millora de l’estacionament”. L’alcalde ha dit que “he comprovat un adequat estacionament en tots els trams visitats. També he comprovat una moderació de la velocitat, recordo que està limitada a 40 quilòmetres/hora, respecte el que podíem constatar anys enrere. També una menor brutícia en els trams més concorreguts”, ha dit Roma.

D’altra banda, Joan Roma ha destacat ja en reiterades ocasions que “hi ha una bona entesa dels visitants a l’hora de demanar comportament cívic i protecció al medi natural. I sempre es troben els entusiastes de torn que demanen tobogans i algun trampolí per millor aprofitar l’indret, però cal paciència a l’hora d’explicar l’interès en rebaixar la pressió humana sobre la riera”, ha explicat.

En resum, l’alcalde de Borredà ha valorat que s’han aconseguit algunes millores en el comportament presencial i de mobilitat, però ha asseverat que “és evident que cal reduir la massificació dels punts principals de bany”.

FOTO: Imatges de banyistes a la Riera de Merlès. AUTOR: Joan Roma

Ajuntament de Borredà Massificació Riera de Merlès

Estic amb tu

Comentaris

  • Esteve Amills Sisó

    Algunes consideracions,
    Segueixes retratant sense permís dels retratas, i axó es presumpte delicte.
    Com ho volç fer???, cobrant un peatge???, hau no facis riure !!!
    El que et tens que cuidar, en comptes de voler reduir el lleure i el fruir de la gent, es treballar per poder disminuir el deute que has col·locat en els veïns, que es una vergonya