Berga celebra una nova edició de la tradicional Festa dels Elois, que enguany comença dissabte

Com és tradició per aquestes dates, aquest cap de setmana, dissabte i diumenge 25 i 26 de juliol respectivament, Berga tornarà gaudir de la Festa dels Elois. El tabaler, el banderer, els administradors i administradores, la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga, la Cobla Pirineu, la Cobla Ciutat de Berga, els grallers dels Castellers de Berga, la Colla de Trabucaires de Berga, els balls populars, la música, els cavalls, els rucs, el nuvi i la núvia, el Grup d’Esplai Fent Camí, l’Agrupació Teatral La Farsa, la Junta Conservadora dels Elois i totes les persones que ho vulguin tornaran a sortir al carrer per gaudir d’una festa marcada per la seva història.

Enguany, i com ja s’havia fet anys enrere, la Festa dels Elois començarà dissabte en comptes de divendres. Així, a les 12 del migdia el tabaler, acompanyat per la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga, farà la passada anunciant la Festa dels Elois. A les 7 del vespre, el tabaler, banderer i administradors i administradores, acompanyats per la Cobla Ciutat de Berga, faran la passada sortint de l’hostal del Bou fins a la plaça de les Fonts, on a 2/4 de 8 del vespre hi haurà audició de sardanes a càrrec de La Cobla Pirineu, organitzades per l’Agrupació Sardanista Cim d’Estela.

La festa seguirà a les 10 de la nit a la plaça Viladomat amb ball popular a càrrec de Dolfi i Fermí. Des de l’Ajuntament de Berga i per part de l’organització es vol recordar que el dissabte no es pot tirar aigua i que els infants que vagin amb els rucs han d’anar acompanyats d’un adult. Així ho puntualitza la regidora de Festes de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, que fa una crida a la participació: “La Festa dels Elois és una mostra més de cultura popular i per tant, la importància de la mateixa rau en la participació activa del poble. Amb tot, des de l’Ajuntament de Berga el que sí que volem demanar és prudència i respecte per als animals amb la voluntat que tothom pugui gaudir la festa de la millor manera possible i en la mateixa línia, i esperant que el bon temps ens acompanyi, convidem a tothom a participar-hi perquè sense les persones, una festa així no tindria raó de ser”, assegura.

Diumenge, el gros d’actes

Els actes de la Festa dels Elois seguiran diumenge a partir de les 9 del matí amb salves de trabuc a càrrec de la Colla de Trabucaires de Berga al Castell de Sant Ferran i a la plaça de la Font del Ros anunciant la sortida dels cavalls que fan la passada tradicional.

El recorregut començarà a la plaça de la Font del Ros i seguirà pels carrers de Pío Baroja, del Comte Oliba i del carrer del Roser, fins a arribar a la plaça de Santa Magdalena, davant de la capella de Sant Eloi, on es repartirà coca, xocolata i barreja. A les 10 del matí es farà a la plaça de Sant Pere la benedicció dels animals i a 3/4 d’11 del migdia hi haurà la boda típica de l’Alt Berguedà.

Com sempre, el nuvi arribarà al temple des de l’antiga casa Bartrina; i de ca l’Andreu Borràs, del carrer deBuxadé, en sortirà la núvia, que anirà cap a l’Església de Sant Francesc.

Un cop a l’Església i a 2/4 de 12, hi haurà missa cantada en honor a sant Eloi amb l’assistència dels administradors, banderer i acompanyants de la boda. En acabat, a la plaça de Sant Joan, amb la col·laboració de l’Agrupació Teatral La Farsa es dansarà el ballet de Déu (o de l’Adéu).

A la 1 del migdia es farà a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga l’acte de lliurament de les ferradures atorgades als col·laboradors de la festa i el lliurament del premi al guanyador del VII Certamen Premi Elois per a joves dissenyadors i dissenyadores, que enguany ha estat Rubén Torres.

La Festa dels Elois posarà punt i final a partir de 2/4 de 6 de la tarda a la plaça Viladomat amb jocs de cucanya a càrrec del Grup d’Esplai Fent Camí i berenar per a tothom.

X