L’Associació de la Fia – Faia se suma al conjunt de representants del Pirineu que treballaran en comissió per assolir la proclamació com a Patrimoni de la Humanitat

L’Associació de la Fia – Faia s’ha sumat recentment al conjunt de representants del Pirineu que es proposen impulsar la Comissió internacional de municipis i associacions de falles. Una de les darreres reunions de municipis i associacions de falles de Catalunya ha servit, així, per fixar les bases de cara a la creació d’aquesta comissió de cara a treballar en la candidatura de la tradició fallaire com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco.

Actualment aquesta candidatura està avançant i se n’està estructurant l’organització dels diferents implicats, de manera que la Generalitat de Catalunya està muntant també una exposició sobre les falles del Pirineu, que de manera itinerant anirà a les diverses poblacions que conserven aquesta tradició, possiblement iniciant el seu curs el proper desembre a Bagà i Sant julià de Cerdanyola. El nomenament com a patrimoni, de fet, es podria produir abans de la celebració de la Fia-faia d’enguany.

Aquest reconeixement es demana de manera conjunta amb Andorra, França i Espanya; ja que es fan falles a l’Aran, sud d’Occitània, Aragó i Catalunya, essent Andorra qui va promoure la candidatura. En la majoria de casos, es tracta de celebracions amb falles que es fan coincidint amb el solstici d’estiu. Segons ha destacat amb anterioritat a Ràdio Berga, Xavier Pedrals, representant de l’Associació de la Fia – Faia: “la incorporació de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola és excepcional, ja que són les úniques falles que es celebren al solstici d’hivern, per Nadal, i les més orientals del Pirineu”.

Els representants catalans seran tres representants polítics (Alta Ribagorça, Val d’Aran i Pallars Sobirà) i dos representants d’associacions (Pallars Jussà i Berguedà). D’aquests cinc representants en sortiran dos que seran els que amb un representant d’Aragó, tindran veu i vot dins de la Comissió internacional.

L’objectiu d’aquesta comissió ha de ser, més enllà de la candidatura, difondre i salvaguardar la festa de les falles i que no es desvirtuï la tradició. Les darreres reunions han servit per unificar l’Associació de Municipis de Falles, format per ajuntaments, i les associacions de fallaires de la societat civil.

S’ha volgut crear, d’aquesta manera, una sola entitat es creu que serà tot molt més operatiu. Els representats per territoris seran els següents: Alta Ribagorça (Ajuntament de Vilaller) Val d’Aran (Ajuntament de Les), Pallars Sobirà (EMD Isil-Alòs), Pallars Jussà (Associació de fallaires) i Berguedà (Associació de la Fia-Faia).

La proclamació podria ser a principis de desembre

El departament de Cultura de la Generalitat i l’Institut de Desenvolupament pel Pirineu estan treballant en una exposició sobre falles que s’inaugurarà al Museu d’Història la primera setmana de desembre, coincidint amb els dies en què es decidirà la candidatura. Però paral·lelament, els pobles fallaires ja estan pensant també en la celebració de la proclamació de Patrimoni de la Humanitat. Si aquesta es produeix, i en el moment de saber el resultat, es preveu fer un repic de campanes a tots els pobles fallaires de Catalunya i s’encendrà una foguera a la plaça del poble.

Entre França, Andorra, Catalunya i Aragó s’han sumat a la candidatura un total de 83 pobles fallaires.

Per encarar la recta final del procés també s’han previst reunions a Isil, Pallars Sobirà, de manera conjunta amb representants de França, Aragó, Catalunya i Andorra.

FOTO: Celebració de la Fia – Faia a Bagà. AUTOR: Turisme Bagà/Cedida