Borredà reclama la construcció de la depuradora aquest mandat i assevera que si no es garanteix recorrerà als tribunals

L’alcalde de Borredà Joan Roma (PSC) ha tramès aquest juliol una carta al conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, en la que l’hi reclama que prengui compromís per fer possible aquest mandat la nova adjudicació i execució de l’obra ja projectada de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) del seu municipi.

Si no es garanteix l’obra, Joan Roma ha assegurat que el seu executiu recorrerà als tribunals. “Al programa electoral del PSC a Borredà sempre ha figurat la necessitat de tenir una Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) que depuri les aigües i les retorni a la Riera Margansol”, ha exposat Joan Roma. Així mateix, ha relatat que les gestions per disposar de l’EDAR van iniciar-se a principis de l’any 2000, aconseguint que el darrer govern de Jordi Pujol l’adjudiqués l’any 2003, conjuntament amb d’altres instal·lacions d’aquestes característiques a 58 indrets més de Catalunya.

Quinze anys després, l’obra no s’ha dut a terme ni té data exacta de construcció. En aquest sentit, Joan Roma ha indicat que “el compromís de l’actual conseller de Territori i Sostenibilitat, dient que està inclosa en el bienni 2016 – 2017, no ens mereix cap confiança. No després d’haver incomplert mitja dotzena de compromisos entre l’any 2003 i el 2015”, ha afegit l’alcalde.

Roma ha exposat també que “els terrenys van arribar a ser expropiats i l’ajuntament va presentar recursos contra el camí d’accés i alguns detalls projectats, malgrat mai s’ha disposat d’un projecte executiu que hem reclamat en diverses ocasions”.

D’aquesta manera, el batlle de Borredà diu que “l’únic que ens va arribar va ser un avantprojecte molt reduït, poc concret i poc detallat, amb una previsió de cost proper als 850.000 euros”. Va ser llavors que a la vista de l’emplaçament que es proposava, s’hi van presentar esmenes per modificar el camí d’accés dels camions, que han de treure els fangs de l’EDAR.

“En una altra anomalia del procés, no hem rebut notificació de canvis en l’avantprojecte, ni tan sols més informació sobre la seva tramitació”, ha asseverat Roma, que ha dit que l’equip de govern de Borredà dedueix que l’any 2003 “es va fer l’adjudicació d’aquest paquet d’estacions depuradores per un import total de 6 milions d’euros només en base a avantprojectes”. El que, per Joan Roma, seria “una anomalia clarament vulneradora de com ha d’actuar una administració eficient”, ha reiterat.

Aquest també ha denunciat que l’adjudicació es fes sense partida pressupostària, preveient que “el seu finançament vindria de la mà dels ingressos pel cànon de sanejament de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), un organisme que té un dèficit econòmic superior als dos mil milions d’euros”.

Abans del 2019

Després de 15 anys de gestions i tràmits, l’equip de govern de Borredà vol que aquest mandat municipal sigui el de la seva execució i entrada en funcionament.

Per tot plegat, Joan Roma ha expressat que “donarem uns mesos al nou govern que surti de les eleccions del 27S. Passat un temps prudencial, si no rebem la documentació pertinent per garantir aquest equipament, estudiarem portar la Generalitat davant els Tribunals per exigir el compliment de compromisos reiteradament promesos i reiteradament incomplerts. Tot té un límit i en aquest cas l’hem sobrepassat bastament”. Roma, però, també ha volgut exposar que confia que no s’hagi d’arribar a prendre aquesta decisió i que hi hagi “una resolució ràpida i favorable dintre del termini de l’any vinent”.

Complir la normativa

L’Ajuntament de Borredà també ha explicat que caldria disposar ja de l’EDAR per complir la premissa de netejar els rius començant per la part alta de la conca del riu Llobregat, i continuar cap avall. “La Generalitat no ha donat compliment a aquesta normativa”, ha posat de relleu Roma.

FOTO: Imatge dels terrenys on ha d’anar ubicada l’EDAR, a la zona coneguda com Fàbrica de Baix, just a l’entrada del poble. AUTOR: Ajuntament de Borredà/Cedida

X