Mor Carles Salmerón i Bosch als 58 anys, un dels impulsors del Museu del Transport del Clot del Moro

Carles Salmerón i Bosch, un dels impulsors del Museu del Transport de Catalunya al paratge del Clot del Moro de Castellar de n’Hug i reconegut expert del món dels ferrocarrils, ha mort als 58 anys d’edat. La vetlla s’ha fet avui al tanatori de la Ronda de Dalt de Barcelona, a partir de les 11 del matí. I la cerimònia religiosa s’efectuarà a l’església de Sant Francesc de Paola al carrer Ramon Turró número 324, també de la capital catalana, aquest divendres a les 11 del matí.

Salmerón i Bosch havia residit durant anys a la Pobla de Lillet, d’on se’n va anar per discrepàncies amb el llavors alcalde de Castellar de n’Hug Josep Orriols – que va morir al 2014 –, i se’l considera un dels promotors del Museu del Transport de Castellar de n’Hug, així com de l’Escola de Vehicles Antics (ERVAT) que havia de recuperar elements que després es poguessin veure al museu.

D’aquest historiador i escriptor especialitzat en l’àmbit ferroviari, se’n recordaran diverses obres, entre elles la col·lecció ‘Els Trens de Catalunya’, referència en molts aspectes per conèixer en profunditat el patrimoni ferroviari del nostre país.

La Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril i Javier Fernández López, director del Museu del Ferrocarril d’Astúries, han expressat ja, entre d’altres, el seu condol per la mort de Salmerón. També n’han lamentat la pèrdua el perfil corporatiu a les xarxes socials de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Enric Ticó, president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i la Fundació Cercle.

Per Javier Fernández: “la tasca de Carles Salmerón per preservar el patrimoni ferroviari, es va estendre durant un ampli període de la seva trajectòria professional”. Salmerón va ser un dels ideòlegs del Centre d’Estudis dels Ferrocarrils Industrials i Secundaris (CEFIS).

“Els que el vam conèixer bé, sabem dels esforços i disgustos que aquesta ingrata tasca de preservació, que va iniciar amb tant d’entusiasme, li va suposar”, ha deixat plasmat també Javier Fernández en una carta de record.

FOTO: Acte a l’estació de Plaça Espanya de Barcelona, l’any 2012, en motiu del centenari del Carrilet. Amb l’autor Carles Salmerón, el conseller Santi Vila i representants de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). AUTOR: Enric Ticó/FGC – Xarxes socials