El gironellenc Xavier Tornafoch estrena novel·la, ‘Oristà’ sobre un brigadista jueu a la guerra civil

Xavier Tornafoch (Gironella, 1965) estrena llibre. Es tracta d’’Oristà’, una novel·la sobre un jove jueu danès que arriba a Espanya a lluitar com a brigadista a la guerra civil. “És una novel·la curta que ja fa temps que estava escrivint i que, finalment, he pogut acabar” ha explicat Tornafoch. “El desenvolupament de la novel·la és la història d’aquest personatge de ficció durant els dos anys i mig que passa voltant per la península, el títol és Oristà perquè la història comença i acaba en aquest poble del Lluçanès”, ha afegit també.

IMG-20150827-WA0004Xavier Tornafoch, historiador de formació, ha relatat que per escriure aquesta història no només ha buscat documentar-se sobre les circumstàncies històriques, sinó també sobre la religió del protagonista i quin paper juga aquesta en la decisió del jove d’esdevenir brigadista en una guerra que li és totalment aliena “gairebé exòtica”, ha reflexionat Tornafoch. “En un temps amb tant pragmatisme, joves estrangers que ho deixessin tot a canvi de res venint a aquesta guerra, fins al punt que molts hi van perdre la vida, em semblava realment un punt a explorar”, ha dit. I en aquest sentit “volia que el meu protagonista fos una mica especial, hi va haver molts brigadistes que eren jueus i volia entendre també aquest punt”, ha considerat.

La novel·la té, per tant, un fons de ficció però està ambientada en coses que han succeït realment. Està publicada per una editorial modesta, Emboscall, de distribució petita, però és possible trobar-la a les llibreries, “o be posar-se en contacte amb la mateixa editorial Emboscall, que té seus a Barcelona i Tordera”, ha dit l’autor.

Tornafoch, nascut a Gironella però que fa anys que viu a Osona i que ha estat fins i tot regidor d’ICV – EuiA de l’Ajuntament de Vic, és autor de diversos llibres de narrativa, entre els quals el recull de contes ‘Em dic Vargas i altres històries’ (publicat l’any 2001 i reeditat el 2006) o les novel·les ‘Lletres d’exili (1998), ‘L’olor de les acàcies (1999) o ‘Promesa de llibertat’ (2013). També té un llarg currículum de publicacions sobre història i articles en revistes.

X