Mobilitat Berguedà

Societat

El riu Llobregat, eix temàtic de les Jornades sobre Colònies Industrials

El riu Llobregat, eix temàtic de les Jornades sobre Colònies Industrials

‘Les mil cares del riu’. Aquest és el lema de les terceres Jornades sobre Colònies Industrials, que es faran des d’aquest divendres, 9 d’octubre, i fins dilluns 12 en diferents punts de les antigues colònies tèxtils del baix Berguedà. Giraran a l’entorn del riu Llobregat, amb la voluntat de posar en valor el patrimoni natural, ambiental, energètic, turístic i cultural d’aquest corrent d’aigua que vertebra el Berguedà.

Enguany les jornades sobre colònies sumen sinergies i a banda del Museu de la Colònia Vidal i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, hi participa el restaurant Logos de l’Ametlla de Merola, i l’Associació Cultural el Konvent de Cal Rosal, que oferiran noves activitats en aquest cicle de dinamització i reivindicació de les colònies industrials del Llobregat.

El restaurant Logos Berguedà  inaugurarà el cicle aquest divendres amb l’activitat ‘Riu Avall’, que consistirà en una audició musical amb una selecció de fragments d’obres de Wagner, Schubert, Strauss… que tenen com a protagonista els diferents rius europeus.També hi haurà un tast.

Dissabte, 10 d’octubre, serà el dia de més activitat. A les 10 del matí hi haurà una caminada per conèixer la vegetació del Llobregat, amb el guia d’espais naturals Esteve Padullés. A més, les colònies industrials oferiran diferents propostes, com ara una visita teatralitzada a Cal Vidal (amb una quarantena d’actors i centrada en les històries i llegendes del món de l’aigua) i també sopar a Cal Vidal.

I per altra banda, jornades de portes obertes a la colònia Vidal, visita a la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou, també a l’església i al Centre d’Interpretació de Cal Pons, i al Konvent de Cal Rosal, on proposen un espai de reflexió i crítica sobre el passat, present i futur de les colònies industrials del Berguedà mitjançant la recopilació de documentació visual i gràfica i que s’escamparà per les estances visitables de l’edifici.

Es tracta d’un conjunt d’activitats que a més, com l’any passat, es complementaran amb la recuperació de l’antic autobús de línia de les colònies industrial, que tornarà a recollir passatgers entre l’Ametlla de Merola i Cal Rosal, fent parada a totes les colònies. Serà gratuït.

El diumenge 11  d’octubre, jornada tècnica al Museu de Cal Vidal. Un espai de reflexió que analitzarà el riu Llobregat des de diferents prismes: la natura, la indústria, l’energia o el lleure. Comptarà amb la participació d’Eusebi Casanelles (membre de la comissió de Patrimoni Industrial d’EuropaNostra), Xavier Font (cap de l’Oficina Tècnica de Turisme de la Diputació de Barcelona), Marc Ordeig (Centre d’Estudis dels rius mediterranis) i Jaume Perarnau (director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya).

I el dilluns dia 12, es farà una caminada per conèixer les millores de la ruta verda del Llobregat des de Sant Jordi de Cercs fins a Cal Rosal passant pel camí del Tramvia de Sang i per la via verda de Pedret a Cal Rosal. Una ruta que representarà la inauguració de la Ruta Verda del Llobregat: sender impulsat pel Consell Comarcal del Berguedà que transcorre del riu Llobregat, des de Sant Jordi de Cercs fins a Cal Rosal (15,5 Km) que es podrà fer a peu o amb bicicleta i apta per a un públic familiar. El cost total de l’obra d’adequació i adaptació de la ruta verda del Llobregat ha estat de 462.773,16€, finançats pel Fons LEADER, el Pla de Foment de Turisme de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona.

FOTO: Presentació de les II Jornades sobre Colònies Industrials, enguany sota el títol ‘Les mil cares del riu’. AUTOR: Manel Solé (Agència de Desenvolupament)

Agència de Desenvolupament del Berguedà Cal Vidal colònies industrials Konvent Logos Riu Llobregat

Estic amb tu

Comentaris