El projecte ‘Companyies’ busca voluntaris per créixer i trencar l’aïllament de la gent gran de Berga

L’Ajuntament de Berga i Creu Roja Berguedà reforcen el projecte ‘Companyies’. Un projecte que va néixer l’any passat amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la gent gran; pal·liar l’aïllament social de les persones grans; fomentar el voluntariat intergeneracional; acostar i facilitar l’ús de recursos propers i informació les persones grans; i sensibilitzar al conjunt de la societat sobre la situació dels avis.

Ara, s’ha vist la necessitat de destinar més esforços al projecte, i més tenint en compte que el Berguedà és una de les comarques catalanes amb un índex d’envelliment més elevat segons dades de l’IDESCAT, i amb les conclusions a la mà de l’estudi ‘Els serveis socials més a prop’, que deia que una de les necessitats i preocupacions més rellevants de les persones grans era l’aïllament social. Per això, es torna a treballar ‘Companyies’, reforçat amb la inclusió de la ciutat en el projecte de Ciutats Amigues de la Gent Gran de l’Organització Mundial de la Salut.

S’atenen, a dia d’avui, 6 persones grans

‘Companyies’ pretén esdevenir un treball en xarxa per lluitar contra l’aïllament social de la gent gran a través del voluntariat local. Els principals beneficiaris són persones majors de 75 anys que viuen soles o amb una altra persona gran a Berga. Indirectament, el projecte també va dirigit al conjunt de la societat berguedana, per sensibilitzar-la sobre la realitat que viu aquest col·lectiu. Actualment són 6 els usuaris del servei. Se’n beneficien 6 persones grans, amb 6 voluntaris, i la intenció és créixer, ha explicat el tècnic de Serveis Socials, Gerard Vilardaga. (Pots escoltar l’entrevista clicant l’àudio adjunt).

Amb aquesta voluntat, des de l’àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament es vehicula la detecció de persones grans a qui es creu que pot interessar aquest servei i a partir de la gestió i d’una petita formació de voluntaris per part de Creu Roja es fa una primera visita conjunta del voluntari i l’agent dels Serveis socials per posar en contacte el voluntari amb la persona gran. A partir d’aquí, per part de Serveis Socials es va fent el seguiment de la relació voluntariat-persona gran.

Inicialment les visites a domicili programades són setmanals (una visita a la setmana d’una hora). La idea és establir un vincle de confiança entre el voluntari i la persona gran que li permeti trencar amb l’aïllament social i el reforci emocionalment.

Nous voluntaris

El projecte ‘Companyies’ fa una crida a la ciutadania a participar-hi de forma activa, fent-se voluntaris d’aquest programa que pretén créixer a Berga. Les persones interessades es poden posar en contacte amb Serveis Socials de l’Ajuntament o amb Creu Roja.

Col·laboradors

En paral·lel, la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga, que també col·labora amb el projecte, fa arribar a la persona gran les notícies d’àmbit local a través d’un recull setmanal de la premsa comarcal, llibres, ofereix fer sortides a la mateixa biblioteca, portar-li pel·lícules, música…

I un altre col·laborador del programa ‘Companyies’ és l’Institut Guillem de Berguedà. En aquest cas és l’alumnat del cicle formatiu d’atenció a les persones en situació de dependència els que fan visites a la gent gran.

Escolta l’entrevista a Gerard Vilardaga, tècnic del Pla de Desenvolupament Comunitari de l’Ajuntament de Berga

X