L’Ajuntament de Berga assumeix el pagament del crèdit d’Inberga Tur per poder formalitzar el Conservatori

L’equip de govern de Berga (CUP) es veu obligat a assumir el crèdit concedit el 2003 per l’Institut Català de Finances (ICF) i que l’Ajuntament de Berga va avalar a Inberga Tur, l’empresa concessionària de l’hostatgeria de Queralt i l’hotel Berga Park. Un aval al qual ara ha de respondre el consistori berguedà perquè Inberga Tur està en concurs de creditors i sense solvència econòmica per fer front al pagament dels préstec que es deu, que puja a 1.165.412’22 euros. Segons ha explicat en una entrevista a Ràdio Berga i a l’Aquí Berguedà l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, “l’Ajuntament ens veiem obligats a assumir-ho, hem estudiat alternatives però hem vist que si no fem la compra del crèdit comprometem futurs projectes”.

Conservatori de Música

Un exemple és el Conservatori de Música dels Pirineus. Fins que la situació del crèdit avalat per l’Ajuntament de Berga a Inberga Tur no estigui regularitzada, la Generalitat de Catalunya no acreditarà la suficiència financera de cap projecte i un primer cas és el bloqueig de la formalització del Conservatori. Un projecte que es va presentar durant el passat  mandat de CiU i que posa a l’abast de l’alumnat de Berga, de la Seu d’Urgell i de Puigcerdà poder cursar els estudis de grau professional de música. De fet, ja està funcionant i compta amb diferents alumnes però cal fer efectiu el crèdit que ha de permetre obtenir el certificat acreditatiu de la suficiència financera del consistori.

“Denunciem que es fes aquest aval”

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha volgut deixar clar que el govern de la CUP “denunciem amb contundència” que en el seu moment es fes un aval d’aquestes característiques comprometent l’economia de l’Ajuntament de Berga. Ha lamentat “la manca de responsabilitat política” i que “dol molt haver de fer aquest pas -ha dit- però si no paguem ara aquest crèdit, no només estem renunciant al Conservatori de Música dels Pirineus sinó que ens estem vetant projectes futurs perquè la situació es repetirà de manera reiterada”. Ara mateix l’ICF té la paella pel mànec i entén que és l’Ajuntament el que ha d’executar l’aval, per això proposa passar el crèdit contra Inberga Tur, SL al consistori.

Aquest dimecres, l’Ajuntament de Berga i l’ICF (Institut Català de Finances) s’han de reunir per acabar de concretar i negociar de quina manera es fa efectiva aquesta compra de crèdit, ha explicat Venturós, que ha dit que hi poden haver dues opcions: una és la condonació del deute amb els diners que la Generalitat deu a l’Ajuntament de Berga i acabar de pagar el crèdit mensualment. I l’altra, assumir íntegrament el crèdit.

Tot i les reticències de equip de govern de la CUP, després d’estudiar possibles alternatives, l’única sortida i la més avantatjosa per l’Ajuntament de Berga de cara a desencallar no només aquest escull sinó també evitar les futures traves derivades d’aquest deute és comprar el préstec a l’ICF. D’aquesta manera el consistori berguedà substituirà l’ICF en el concurs de creditors com a creditor preferent i per tant, es deixarà de deure aquest crèdit a l’ICF, la qual cosa farà que aquest autoritzi l’acreditació de suficiència financera del consistori que permetrà el desenvolupament de projectes així com també aquelles actuacions procedents en relació a la concessió del deutor.

La compra del crèdit ICF es va exposar ahir en una reunió informativa que va convocar l’equip de govern de la CUP.

Escolta l’entrevista a l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós:

FOTO: moment de la roda de premsa oberta, aquest dimarts al vespre a l’Ajuntament de Berga. AUTORA: Berta Francàs

 

X