La Farsa comença els assajos dels Pastorets de Berga, que reformulen text i escenes i eliminen referències a la violència masclista

L’Agrupació Teatral la Farsa, de Berga, ja té en marxa l’engranatge dels Pastorets. Ja han començat els assajos de l’obra que es posa en escena cada any per les festes nadalenques, ‘El bressol de Jesús’, de Serafí Pitarra. Uns Pastoretsque mouen unes 150 persones, i que enguany presenten novetats.

Canvis al text

La Farsa ha reformulat el text i l’ha agilitzat amb la supressió d’algunes escenes, la introducció d’alguna de nova, i el canvi d’ordre d’algunes altres per donar més agilitat a l’espectacle. A més, en destaca l’eliminació de referències a la violència masclista. Segons ha argumentat a Ràdio Berga i a l’Aquí Berguedà Xavi Torrabadella, de la Farsa, “el text de Serafí Pitarra és de finals del segle XIX, una època totalment diferent a la d’avui, i hi havia alguns tocs -de direcció i de text- que sonaven molt estranys a ple segle XXI referent a la violència masclista, i tot això ha desaparegut. Potser ho hauríem d’haver fet abans però ho hem fet ara, ens hi sentíem fins i tot incòmodes i ho hem suprimit”.

L’última revisió del text dels Pastorets de Berga, en profunditat, es va fer l’any 2006, quan Frederic Roda va dirigir els Pastorets algunes temporades i “va endreçar l’espectacle, i el va escurçar”. Des de llavors no s’havien fet canvis destacats fins aquest any, que les modificacions permetran escurçar entre 5 i 10 minuts l’espectacle. Fins ara durava unes dues hores i mitja i es reduirà una mica, han comentat Xavi Torrabadella i Angelina Vilella, que dirigeix els Pastorets de Berga i que ha destacat la qualitat de l’obra, també l’entusiasme que hi posen els actors, i també s’ha volgut referir als decorats, el vestuari i el maquillatge: “són excepcionals, quasi de museu, amb unes perspectives profundes boníssimes en pintura. També tenim un bon vestuari i una bona maquilladora”, ha comentat.

5 funcions

Els Pastorets de Berga es representaran per les festes nadalenques. Se’n faran, com cada any, cinc funcions al Teatre Municipal de Berga. La primera serà el dia de Nadal, divendres 25 de desembre, a les 10 de la nit. L’endemà, dia de Sant Esteve (26 desembre), a 2/4 de 6 de la tarda. Les següents representacions seran el divendres 1 de gener, el diumenge 3 de gener, i el diumenge 10 de gener. Totes tres també a 2/4 de 6 de la tarda.

Les entrades per poder veure els Pastorets de Berga es podran comprar ben aviat per mitjà de la pàgina web elspastoretsdeberga.cat.