El govern de Berga estudia reubicar el Serra de Noet a Sant Francesc “per revitalitzar el barri vell i aprofitar un edifici en desús”

El convent de Sant Francesc de Berga, buit des de la marxa dels franciscans a principis d’aquest 2015, podria encabir la Secció d’Institut (SI) Serra de Noet, l’Escola Oficial d’Idiomes i l’Escola d’Adults. Una possibilitat que està sobre la taula “en fase d’estudi”, ha volgut deixar clar l’equip de govern de la CUP.

La regidora d’Ensenyament Mònica Garcia ha dit en declaracions a Ràdio Berga i a l’Aquí Berguedà que “estem estudiant la viabilitat d’optar per un edifici ja existent en comptes de construir-ne un de nou”. I ha afegit “sí que es cert que ens hem fixat en Sant Francesc però encara no tenim cap informe de viabilitat del projecte, per això al ple del 5 de novembre no vam voler revelar quin era l’edifici que estudiàvem com a alternativa quan CiU i ERC ens van preguntar sobre la SES Serra de Noet”.

De moment, el què hi ha sobre la taula és que s’avança en la construcció d’un edifici que permeti que el SI Serra de Noet deixi d’estar en barracons. El nou edifici que s’ha de construir en uns terrenys a tocar del camp de futbol, que l’Ajuntament ha d’urbanitzar (fer-hi el carrer d’accés i adaptar-ho amb els serveis) perquè la Generalitat hi construeixi. Aquest era el compromís a què es va arribar a l’anterior mandat, de CiU, i amb què s’està treballant. De fet, el procés no s’ha aturat i després de gairebé deu anys en barracons, semblava que la construcció d’un edifici per la SI Serra de Noet estava a punt de fer-se realitat.

En aquest sentit, val a dir que hi ha una partida de 120.000 euros als pressupostos de l’Ajuntament de Berga per a la urbanització de la zona, i en paral·lel la Generalitat ha treballat en la redacció i direcció d’obra del projecte de construcció del Serra de Noet, per un cost de 300.000 euros. Aquesta redacció ja està feta i dimarts passat, 3 de novembre, es va publicar el contracte per l’adjudicació de la verificació d’aquest projecte.

Quins arguments dóna la CUP per plantejar-se nova ubicació?

El projecte podria fer un gir si la CUP veu viable ubicar el Serra de Noet a Sant Francesc. Per què té entre mans una alternativa? Quins motius té l’equip de govern per no veure clara l’opció de construir un nou edifici? La regidora respon que “l’institut quedaria aïllat en aquella zona, s’urbanitzaria un carrer exclusivament per l’institut, i això ens fa replantejar que si tenim edificis buits com Sant Francesc potser és una opció. A més revitalitzaríem el barri vell”, ha dit.

Viabilitat del nou projecte a Sant Francesc

La CUP hi veu avantatges, tot i reconèixer que “no sabem el 100% que això pugui ser possible”. “Per això deixem clar que s’està estudiant”, ha insistit Mònica Garcia. També ha afegit que es contemplaria el Serra de Noet a Sant Francesc juntament amb el què també estava previst al nou edifici: l’Escola Oficial d’Idiomes, i l’Escola d’Adults, així com també, hi ha afegit, els diferents cursos de català del Consorci de Normalització Lingüística.

El què no contempla la CUP, ha comentat, és traslladar només una part d’aquests ensenyaments: “si reformem tot Sant Francesc surt a compte si hi plantegem un espai educatiu ampli, només una part no és viable”.

L’edifici de Sant Francesc pertany als franciscans i estan en converses amb l’Ajuntament per la cessió. Per cedir-ho els requisits són que se’n faci un ús educatiu, i d’aquí que la CUP ho vegi com una opció per l’institut Serra de Noet, l’Escola Oficial d’Idiomes, i l’Escola d’Adults, així com també, hi ha afegit, els diferents cursos de català del Consorci de Normalització Lingüística.

 

X