ERC de Berga veu inviable ubicar el Serra de Noet a Sant Francesc i no entén que la CUP s’ho plantegi

ERC de Berga, a l’oposició a l’Ajuntament, assegura que “farem tot el possible perquè la Secció d’Institut (SI) Serra de Noet no s’ubiqui a Sant Francesc”. Aquesta és una possibilitat que contempla l’equip de govern de la CUP, com a alternativa a construir un nou edifici a tocar del camp de futbol per l’alumnat de secundària que fa classes en mòduls prefabricats. Els regidors d’Esquerra no entenen “que ara que estem al final d’un llarg procés que culminaria finalment amb disposar d’un edifici la CUP plantegi un possible canvi d’ubicació”. Ho han assegurat en roda de premsa Ermínia Altarriba i Jordi Pujals.

ERC creu que no és viable que Sant Francesc aculli l’institut perquè “les condicions de l’espai no són òptimes“. L’exemple que posen els republicans és que no hi ha pati i la normativa obliga que un centre educatiu de secundària tingui metres quadrats de pati i que sigui un espai tancat. També exposen que l’edifici no té cap sistema d’emergències, no té sistema d’evacuació i no té garanties per un sistema antiincendis (teulada i bigues de fusta). I que està mal adaptat per a minusvàlids amb moltes barreres arquitectòniques.

ERC no està d’acord que sigui el millor projecte per dinamitzar el barri vell, com diu la CUP, perquè el què faria, opinen “és col·lapsar aquest sector de Berga“. Expliquen que “és una zona de mala comunicació, en hora punta seria un caos circulatori”, tenint en compte que és un centre educatiu que té actualment uns 200 alumnes. A més, també s’hi ubicaria l’Escola Oficial d’Idiomes i l’Escola d’Adults (el mateix que contempla encabir el nou edifici previst fins ara).

Per a ERC, posar sobre la taula un canvi d’ubicació significa “posar el comptador a zero i dilatar encara més la construcció de l’edifici”, així com “llençar diners”, ja que fa un any es va adjudicar el contracte per la redacció i direcció d’obra del projecte de construcció de la SI Serra de Noet. Una redacció que ha costat més de 300.000 euros. Aquesta redacció ja està feta i s’ha de fer la verificació del projecte per un cost de 117.000 euros. Un cop verificat i aprovat ja es podrà fer l’adjudicació de les obres per construir l’edifici. En aquest sentit, apunta ERC, “si canviem d’ubicació haurem de llençar aquests projectes i els diners que ha valgut. Hauríem de començar de nou amb més projectes”. Els republicans no hi estan disposats i veuen la construcció del nou edifici com a única solució”.

Per què plantejar-se una alternativa? es pregunten. “Si la resposta és pressupostària hauria de ser prioritat número 1 l’ensenyament, i per tant destinar els 100.000 euros dels pressupostos participatius a adequar els terrenys per poder construir la SI Serra de Noet”, ha comentat Jordi Pujals. S’ha de tenir en compte que l’Ajuntament ha d’urbanitzar el camí d’accés i fer-hi arribar els serveis perquè la Generalitat pugui finalment iniciar la construcció d’un edifici llargament reivindicat.

Per a ERC “no és seriós” plantejar-se un canvi de projecte ara “i davant la Generalitat quedaríem com a molt poc seriosos”. Apunten que “la democràcia també és acceptar les decisions que han pres, legítimament, altres equips de govern. El que no pot ser és que cada canvi de color polític suposi canvis de projectes ja en marxa”.

Un altre inconvenient que hi veu ERC és que l’edifici és de titularitat privada (dels franciscans) i “fer una inversió pública en un espai privat és delicat perquè tot i que hi hagi una cessió pot passar que es facin unes obres i es condicioni un espai i d’aquí uns anys els propietaris ho reclamin”.

Per tot plegat, Esquerra de Berga demana a la CUP que descarti definitivament l’opció d’ubicar la SI Serra de Noet a Sant Francesc i l’Escola d’Idiomes i l’Escola d’Adults, i executin la partida pressupostària aquest 2015 per acabar la urbanització per tal que la Generalitat pugui començar a construir.

Amb tot però, també han volgut deixar clar que no s’oposen a donar un ús a Sant Francesc, però estan “totalment en desacord” que es plantegi com a espai per acollir aquests ensenyaments. Així ho ha argumentat Ermínia Altarriba.